Ældrerådene får en styrket rolle i fremtidens ældrepolitik. Det understregede ældreminister Mette Kierkgaard, da hun talte til Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 12. maj.
Over 370 ældrerådsmedlemmer fra hele landet var samlet til mødet, hvor ministeren startede dagen med at sætte fokus på menneskesynet bag ældrereform, og den rolle som ældrerådene spiller i reformarbejdet.
– Som ældrerådsmedlemmer bidrager I konstruktivt til arbejdet med de forhold, der betyder noget for de ældre ude i kommunerne. Og fordi I netop er så tæt på borgerne, som I er, så er I også en oplagt og vigtig medspiller i implementeringen af ældreloven, fortalte ældreministeren fra talerstolen.
Hun fremhævede ældrerådenes tætte kontakt til borgere, lokalsamfund og kommuner som en stor styrke.
– I kender både kommunerne, lokalsamfundene og de ældre. I er bindeleddet, som véd, hvad der rører sig. Det gælder lokalt – og det gælder på landsplan.
Ministeren understregede, at ældrereformen skal realiseres lokalt, hvor de ældre skal mærke forandringerne.
– Det betyder også, at I, som sidder i ældrerådene, får en endnu stærkere rolle og værdi i fremtiden i forhold til at rådgive kommunalbestyrelserne om udformningen af den konkrete ældrepolitik. For det er jer, der véd, hvor skoen trykker. Det er jer, der kender de lokale sammenhænge og kan se potentialerne for, at I i de kommende år får mere frihed, men også et ansvar til at sikre en god ældrepleje med kvalitet, lød det fra ældreministeren.
Vigtigt signal om forebyggelse
Et vigtigt punkt i ministerens tale var også betydningen af forebyggelse. Danske Ældreråd glæder sig over, at ministeren anerkendte den bekymring, som det har vakt, at kommunerne ikke længere er forpligtet til at tilbyde aldersbestemte forebyggende hjemmebesøg.
Kommunerne har fortsat en pligt til at arbejde forebyggende, og ministeren understregede samtidig, at man ikke fjerner forebyggelsesmidler, men lægger det ud til kommunerne, hvordan de mener, at forebyggelsen varetages bedst i lige netop deres kommune.
– Forebyggelse er selvfølgelig rigtig vigtig. Men forebyggelse kan være mange ting og kan løftes af forskellige aktører og i forskellige sammenhænge. Som kommune kan man vælge at fortsætte med og udvikle hjemmebesøgene. Men forebyggelse kan for eksempel også ske på det lokale genoptræningscenter eller ved oplæg i den lokale forening, lød det fra Mette Kierkgaard, der tilføjede:
– der er mange aktører, der kan tage forebyggelseskasketten på: Frivillige, civilsamfund, lokale ildsjæle med en god idé – med reformen tegner vi en ny spilleplade, som forskellige aktører kan indtage.
Danske Ældreråd ser ministerens udmelding som et klart signal om, at hun ønsker at værne om den kommunale forebyggelsesindsats. Danske Ældreråd ser derfor frem til at følge, hvordan kommunerne vil bruge den store frihed, de har fået på forebyggelsesområdet. Og ikke mindst om kommunerne udnytter friheden til at sætte en ambitiøs dagsorden på forebyggelsesområdet.