Unavngivet

International førstepris til DANSKE ÆLDRERÅD

Statsminister Helle Thorning-Schmidt overrakte ved en officiel ceremoni i FN-bygningen i New York onsdag d. 24. september førsteprisen ”Open Government Award” til sekretariatsleder Marianne Lundsgaard, DANSKE ÆLDRERÅD.

 

Statsministeren sagde i sin tale blandt andet, at folkevalgte ældreråd er en institution i Danmark, og at ældrerådene har bevist deres værdi og legitimitet. Ældreråd sikrer og medvirker til dialog og samarbejde mellem kommunalbestyrelse og civilsamfundets ældre borgere.

Prisen, der er indstiftet af ”Open Government Partnership”, hædrer de bedste offentlige borgerinddragelsesinitiativer blandt de deltagende 64 lande. Tre initiativer modtog en pris under overværelse af mange statsoverhoveder. Danmark fik førsteprisen, mens Montenegro og Philipinerne fik henholdsvis anden- og tredjeprisen.  33 lande havde indstillet ét initiativ til prisen. Overrækkelsen af Open Government Award var en del af et stort, højprofileret arrangement. Arrangementet blev afholdt af Open Government Partnership om temaet “Citizen Action, Responsive Government.” USA´s præsident Barack Obama var bl.a. taler ved arrangementet.

 

Bent Aa. Rasmussen, formand
Bent Aa. Rasmussen, formand

De internationale dommere fandt, at den danske model med ældreråd er en så unik institution, at de skulle hædres med førsteprisen. Formand for DANSKE ÆLDRERÅD, Bent Aa. Rasmussen siger: ”Det er med stolthed, vi i DANSKE ÆLDRERÅD modtager denne pris. Danmark er foregangsland på mange områder, nu også for borgerinddragelse på ældreområdet. Prisen er en hæderspris og et skulderklap til de mange ældrerådsmedlemmer, der netop i disse dage kritisk gennemgår de kommunale budgetter for efterfølgende at rådgive politikerne. Prisen er også en anerkendelse af et fremsynet Folketing, der i 1996 vedtog lov om folkevalgte ældreråd. Det kan vi i Danmark være stolte af, og DANSKE ÆLDRERÅD vil gerne inspirere andre lande”. OGA 2014 - prisen 2

DANSKE ÆLDRERÅD havde nomineret de lovfæstede og folkevalgte ældreråd. Initiativet blev af den danske jury i forsommeren indstillet som Danmarks kandidat foran mange andre gode initiativer, som f.eks. Folkemødet på Bornholm. Ældreråd er kompetente med- og modspillere til politikere og embedsværk, de har legitimitet, idet de er folkevalgte og lovfæstede, og de findes i denne form kun i Danmark.

Video fra begivenheden

Prisoverrækkelsen, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt overrækker prisen til sekretariatsleder for DANSKE ÆLDRERÅD, Marianne Lundsgaard, er 1 time og 13 minutter inde i videoen. Herefter holder Helle Thorning-Schmidt tale.

Tale af USA´s præsident Barack Obama er 1 time og 25 minutter inde i videoen.

Foto-session med præsident Barack Obama, statsminister Helle Thorning-Schmidt og sekretariatsleder Marianne Lundsgaard er 1 time og 37 minutter inde i videoen.

Videoen findes også på YouTube, som kører bedre på nogle computere – se herunder:

 

Mere information

Danmark deltager i det internationale partnerskab, Open Government Partnership (OGP),
Partnerskabet OPG uddelte for første gang  prisen Open Government Awards i 2014 for at hædre de bedste offentlige initiativer for borgerinddragelse.

Læs hvilke initiativer, der var med i opløbet om prisen.

Læs mere om vinderinitiativet.