Danske Handicaporganisationer, Ældre Sagen, Danske Ældreråd og Danske Patienter opfordrer i en fælles henvendelse indenrigs- og sundhedsministeren og aftalepartierne bag den indgåede aftale om det fremtidige sundhedsvæsen til at sikre en stærk inddragelse af patienter og pårørende i forhold til de 17 sundhedsråd.
Baggrunden for opfordringen er, at de nye sundhedsråd bliver sundhedsvæsenets motor. Sundhedsrådene er sat i verden for at udvikle et sundhedsvæsen, der hænger sammen, er nært og er til stede dér, hvor patienterne har brug for det. Hvis det formål skal indfries, kræver det, at patienterne og de pårørendes viden og erfaringer bliver et væsentligt udgangspunkt for sundhedsrådenes arbejde. Det kræver en stærk forankring i og et løbende samarbejde mellem brugerrepræsentanter og sundhedsrådene.
Repræsentanter for brugerperspektivet kan samtidig være brobygger til et tæt samarbejde med civilsamfundets lokale indsatser – til gavn for både patienter, pårørende og sundhedsvæsenet-
Danske Handicaporganisationer, Ældre Sagen, Danske Ældreråd og Danske Patienter foreslår derfor, at den skitserede model med regionale patient- og pårørendeudvalg udmøntes med følgende tiltag:
17 brugerråd knyttet til de 17 sundhedsråd
Til hvert sundhedsråd udpeges et brugerråd bestående af 6 medlemmer, som repræsenterer et tværgående og lokalt forankret brugerperspektiv.
Sammensætningen skal afspejle diversiteten af de mennesker, der er i kontakt med sundhedsvæsenet. Som udgangspunkt bør både somatik, psykiatri, ældre og patienter og pårørende være repræsenteret. Der skal således som minimum være repræsentanter udpeget af Danske Patienter (2), Danske Handicaporganisationer (2), Ældre Sagen (1) og de lokale ældreråd (1).
Lovfæstede rammer for systematisk og reel inddragelse i sundhedsrådets arbejde
Brugerrådet får mulighed for at komme med bemærkninger til sager på dagsordenen, og sundhedsrådet skal forholde sig til disse i sagsbehandlingen – herunder også begrunde, hvis de går imod en indstilling fra brugerrådet. Brugerrådet skal have mulighed for at foreslå sager til dagsorden og at få foretræde for sundhedsrådet, ligesom der skal fastlægges årlige dialogmøder.
Derudover bør sundhedsrådet inddrage brugerrepræsentanter med særlig viden, når der for eksempel arbejdes med sygdomsspecifikke indsatser. Modellen for denne ad hoc-inddragelse af brugerperspektivet fastlægges af Danske Regioner i tæt dialog med brugerorganisationerne og KL.
Regionalt forum af brugerrepræsentanter
I hver region vil medlemmerne af brugerrådene samtidig udgøre et forum eller udvalg for patient- og pårørendeinddragelse, som kan inddrages i den regionale sundhedsplanlægning og i forhold til tværgående emner, herunder sygehusplaner.
Sekretariatsbetjening på regionalt niveau
Regionerne skal have ansvar for at sekretariatsbetjene brugerrepræsentanternes opgaver i forbindelse med bl.a. møder og høringer.
Rammen for at understøtte brugerrådene vil være tilsvarende ressourcer og administrationsudgifter regionerne i dag har til at understøtte patientinddragelsesudvalgene og brugerrepræsentanter i sundhedsklyngerne.
Sammen med KL og brugerorganisationerne bliver Danske Regioner ansvarlige for at sikre gode rammer for inddragelsesprocesserne. Det indebærer bl.a. løbende uddannelse af repræsentanter, systematisk opsamling på anvendelsen af brugerperspektivet og facilitering af møder. De konkrete rammer for understøttelse af brugerrepræsentanternes deltagelse fastsættes af Danske Regioner i tæt dialog med brugerorganisationerne og KL.
Læs henvendelsen til indenrigs- og sundhedsministeren og aftalepartierne her