Regeringen har netop fremsat lovforslag om ældrelov. Danske Ældreråd glæder sig over at kunne konstatere, at ældreplejen bliver i kommunerne. Til gengæld er det et problem, at sygeplejen ikke er en del af helhedsplejen.
Regeringen sendte i går aftes sit længe ventende lovforslag om ældrelov i høring.
Formand for Danske Ældreråd Inger Møller Nielsen er umiddelbart positiv.
– Vi har endnu ikke haft lejlighed til at nærlæse lovforslaget, men vores umiddelbare reaktion er positiv. Først og fremmest glæder vi os over at kunne læse, at det forsat skal være et kommunalt ansvar at levere ældrepleje. Vi mener, at det er en klog beslutning, at plejen og omsorgen fortsat skal udvikles i tæt samspil med den ældre og det nærmiljø, som den ældre er en del af, siger Inger Møller Nielsen.
Hun hilser det også velkomment, at det tydeligt er skrevet frem, at helhedsplejen skal tilrettelægges på baggrund af dialog mellem udførende medarbejder og borgeren. Og at borgerens selvbestemmelse skal vægtes højt.
Til gengæld er det problematisk, at sygeplejen ikke er en del af helhedsplejen.
– Vi ærgrer os over, at sygeplejen ikke er en del af helhedsplejen. En stor andel af de borgere, der modtager hjemmepleje, får også sygepleje. Det gør det svært at tale om helhedspleje, når sygeplejen ikke er med. Arbejdet er ikke gjort færdigt med ældreloven, og vi må nu sætte vores lid til, at der findes en løsning med sundhedsreformen, fortæller Inger Møller Nielsen.
I forbindelse lovforslag om ældrelov, er der også fremsat lovforslag om ældretilsyn og lovforslag om lokalplejehjem.
Danske Ældreråd vil nu nærlæse de tre lovforslag og afgive høringssvar.
Lovforslaget om ældrelov kan læses her