December 2020
Det forventer Danske Ældreråd sig af 2021
Finanslovsaftalen er endelig kommet på plads. Danske Ældreråd hæfter sig ved, at der er afsat penge til flere initiativer, der skal forbedre kvaliteten på ældreområdet.
Det er blandt andet godt, at der afsættes penge til at ansætte 1.000 flere sosu’er i ældreplejen, og at det foregår efter en model, hvor kommunerne får finansieret en ekstra ansat i ældreplejen per ufaglært ansat i ældreplejen, der sendes i efteruddannelse. Hermed får man flere hænder og forhåbentlig opkvalificeret de 19 procent af de ansatte på social- og sundhedsområdet, der ifølge tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, ikke er uddannet.
Det er også godt, at der afsættes penge til sociale aktiviteter for svækkede ældre, og til at videreføre Nationalt videnscenter for værdig ældrepleje.
Desuden er det positivt, at der i økonomiaftalen med kommunerne tidligere på året, blev afsat ekstra 1,5 milliarder kroner til, at velfærden kan følge den demografiske udvikling.
Alle forbedringer som Danske Ældreråd har udtrykt sin tilfreds med.
Serviceforringelser stopper
Men det betyder også, at vi forventer, at der ikke fortages yderligere serviceforringelser på ældreområdet i kommunerne i 2021. Det var desværre det billede, man så i forlængelse af sidste års økonomiaftale, hvor flere end en fjerdel af kommunerne budgetterede med færre udgifter til ældreområdet i 2020 sammenlignet med 2019.
Nu har kommunerne så fået ekstra midler til velfærd i 2021, og der ligger en vigtig opgaver for kommuner og ældreråd i at arbejde for, at pengene kommer ældre til gavn. I Danske Ældreråd forventer vi, at flere ældre kommer til at mærke et løft i 2021.
Ældretopmødet omsættes i konkrete initiativer
Det er også et af Danske Ældreråds nytårsønsker, at der kommer konkrete politiske initiativer ud af ældretopmødet.
Danske Ældreråd har blandt andet anbefalet, at det lovgivningsmæssige og økonomiske fundament under ældreområdet bliver styrket. Og at der laves nationale anbefalinger om brug af demografimodeller på ældreområdet og stilles nationale krav til de kommunale tilsyn på ældreområdet. Det vil vi gerne se konkrete initiativer på i det nye år.
Høj valgdeltagelse ved ældrerådsvalg
Når Danske Ældreråd kigger ind i det nye år, ser vi også frem til de cirka 85 ældrerådsvalg, der afholdes i 2021. De fleste af ældrerådsvalgene afholdes i forbindelse med kommunalvalget den 16. november, og Danske Ældreråd og ældreråd rundt i landet får et travlt år med at skabe interesse for valget og debat om de ældrepolitiske emner, der er på dagsordenen i kommunerne. Vi tror, at 2021 bliver et år, hvor endnu flere ældre borgere bakker op om lokaldemokratiet og sætter deres kryds ved ældrerådsvalget.
Hverdagen vender tilbage
Vi ser også frem til, at de første vacciner mod covid-19 bliver givet. Alt for mange ældre har enten ufrivilligt eller frivilligt levet i isolation. Heldigvis ser det ud til at lysne. Selvom året desværre slutter med høje smittetal, er der også udsigt til, at vaccinationen af befolkningen mod covid-19 snart begynder. Og ifølge myndighedernes vaccinationsplan, står de ældste borgere forrest.
Vi håber og tror, at hverdagen som vi kender den gradvist vender tilbage i 2021.
Danske Ældreråd sender de bedste hilsner til alle ældreråds- og seniorrådsmedlemmer i håb om en glædelig jul og et godt nytår 2021.
Mogens Rasmussen
formand
November 2020
Positivt og tiltrængt: Folketinget styrker Ældretilsynet
Danske Ældreråd hilser det velkomment, at en bred politisk aftale sikrer, at det risikobaserede Ældretilsyn styrkes
Der er tale om midler fra reserven fra den nedlagte satspulje, hvor 61,7 millioner kroner nu fordeles til at videreføre og styrke Ældretilsynet. Det nationale Ældretilsyn under Styrelsen for Patientsikkerhed blev oprindeligt etableret som en forsøgsordning 2018-2021. Med aftalen fortsætter ordningen i perioden 2022-2024, ligesom der bliver afsat yderligere 3,1 million kroner årligt i 2023 og 2024, så der kan føres tilsyn på flere plejehjem.
Hertil oprettes et udgående rejsehold, som skal gennemføre et obligatorisk opfølgnings- og læringsforløb for de plejehjem, der får et påbud.
Danske Ældreråd finder det positivt, at man viderefører Ældretilsynet og giver det flere muskler. Det er vigtigt med et nationalt tilsyn, og det er helt rigtigt at sætte fokus på, hvordan der bedst følges op på tilsynene. På den måde kan vi ikke alene få den nødvendige kontrol med ældreplejen, men også sikre læring og løfte kvaliteten.
Danske Ældreråd er generelt optaget af, at borgerperspektivet tænkes mere ind i tilsynene på ældreområdet. Så der eksempelvis ses på, om borgeren oplever selvbestemmelse, og om det understøttes af den tone, adfærd og kultur, der er på stedet. Det gælder ikke alene i det nationale Ældretilsyn, men i mindst lige så høj grad i de kommunale tilsyn. Desuden bør tilsynene gå på tværs af servicelov og sundhedslov.
I Danske Ældreråd er vi derfor tilfredse med, at partierne bag aftalen er enige om, at der er brug for en bredere drøftelse af det samlede tilsyn med ældreplejen, og at sundheds- og ældreministeren nu vil invitere partierne til drøftelser herom.
Penge til information om bekymringshenvendelser
En anden god ting, der kom ud af aftalen, er, at partierne afsætter 1,3 millioner kroner til en registreringsindsats og en informationsindsats. Dels skal pårørende og medarbejder blive bedre informeret om muligheden for at indgive en bekymringshenvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed. Dels skal Styrelsen for Patientsikkerhed håndtere indgående bekymringshenvendelser på en måde, der understøtter, at Ældretilsynet kan fange mønstre i bekymringshenvendelser fra pårørende og medarbejdere.
Baggrunden for registrerindsatsen er sandsynligvis, at det tidligere på måneden kom frem, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har et samlet overblik over de bekymringshenvendelser, som de modtager. Et forhold, som Danske Ældreråd var ude at kritisere. For ikke alene går styrelsen hermed glip af vigtigt viden om, hvor dybt problemerne i ældreplejen stikker rundt omkring i landet, man kan også frygte, at de tilsyn, som styrelsen foretager på baggrund af henvendelserne foregår de forkerte steder.
Læs mere i indlægget Danske Ældreråd: Bekymrende mangel på overblik, Jyllands-Posten (kræver abonnement)
Finansloven forhandles
I disse uger er forhandlingerne om næste års finanslov inde i den afgørende fase. Selvom regeringen i sit finanslovsudspil kun har afsat 200 millioner ekstra til ældreområdet, forventer Danske Ældreråd, at der under forhandlingerne bliver givet mere. Alt andet vil være mærkeligt set i lyset af de mange løfter om forandringer, der er givet. Du kan i dette nyhedsbrev læse mere om, hvad partierne har af ønsker til ældreområdet i de igangværende finanslovsforhandlinger.
Mogens Rasmussen
formand
Oktober 2020
Det er nu viljen til forandringer på ældreområdet skal omsættes til konkrete initiativer
Et nyt folketingsår er skudt i gang. Og forude venter et år, hvor man fra politisk hold har forpligtiget sig til, at ældreområdet igen kommer højt på den politiske agenda.
Sådan kan man kun tolke statsminister Mette Frederiksens (S) åbningstale og den store opmærksomhed efterårets ældretopmøde har fået.
I åbningstalen annoncerede Mette Frederiksen, at regeringen vil give syv kommuner fuldstændig frihed på tre velfærdsområder. Tre af de syv kommuner får frihed til at eksperimentere på ældreområdet, så kvaliteten kan hæves. Det er Viborg, Middelfart og Langeland Kommune.
De nærmere rammer for forsøget, er endnu ikke på plads, men ifølge mediet Altinget er det hensigten, at flere af de forslag, der blev fremhævet på efterårets ældretopmødet, skal rulles ud i de tre kommuner. Det drejer sig for eksempel om en omlægning af tilsynsindsatsen, faste teams i ældreplejen og en større grad af selvledelse.
Danske Ældreråd og ældrerådene i de tre forsøgskommuner hilser forsøget velkomment og vil følge det tæt. Blandt andet bliver det interessant at se, hvilke specifikke dokumentationskrav og regler de tre kommuner vil fjerne, og hvordan man fortsat vil sikre, at borgerne får den pleje og behandling, de har brug for. I dette nyhedsbrev kan du læse, hvad ældrerådene i de tre forsøgskommuner tænker om forsøget.
Også efterårets ældretopmøde sendte klare politiske signaler om, at tiden er inde til forandringer på ældreområdet.
Danske Ældreråd hæfter sig ved, at flere af de perspektiver og forslag, som blev fremhævet, flugter med de forslag, som Danske Ældreråd tog med sig på mødet. Blandt andet, at der er behov for en gentænkning af tilsynsmodellen, hvor borgerperspektivet tænkes mere ind. Og at den faglige ledelse skal tættere på medarbejdere, borgere og opgaver.
Status på ældretopmødet er i skrivende stund, at der er etableret en idébank på Sundheds- og Ældreministeriets hjemmeside, hvor borgere, ældreråd og andre kan indsende idéer frem til den 9. december.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har desuden bekræftet, at der vil blive afholdt et nyt ældretopmøde i 2021, som skal samle op på initiativer og løsningsforslag.
Selvom der således ikke er taget konkrete politiske beslutninger i forlængelse af topmødet, er Danske Ældreråd optimistisk. Ældretopmødet, frikommuneforsøget og en kommende velfærdslov, som skal sikre, at pengene følger med den demografiske udvikling, viser at der lige nu er vilje og vej til forandringer på ældreområdet.
Vi ser derfor frem til, at den gode vilje og de mange gode idéer bliver omsat i konkrete initiativer. Det er nu, der skal handles.
Mogens Rasmussen
formand
September 2020
Ældrerådsvalg er på dagsordenen i kommunerne
Rundt omkring i landet er kommunerne optaget af fastlæggelse af næste års budgetter. For flere af de mange kommuner, der i 2021 skal afholde ældrerådsvalg, er det i budgetforhandlingerne, de afsætter penge til næste ældrerådsvalg.
Selvom langt de fleste kommuner prioriterer ældrerådsvalget, er der desværre også eksempler på det modsatte.
Et af de grelleste, som Danske Ældreråd hidtil har set, er fra Høje-Taastrup Kommune. Her har kommunen i forbindelse med budget for 2021 stillet forslag om, at næste valg til Seniorrådet ikke afholdes som fremmødevalg, men som et ”kaffemøde”, hvor alle valgberettigede borgere inviteres til at deltage.
Danske Ældreråd og Seniorrådet i Høje-Taastrup har i fællesskab protesteret mod forslaget, som vi vurderer vil give en ekstrem lav valgdeltagelse, og dermed skade lokaldemokratiet og borgernes mulighed for at få indflydelse på ældrepolitikken. Læs mere om sagen i dette nyhedsbrev.
Heldigvis hører eksemplet til undtagelsen. I nyhedsbrevet fortæller en række kommuner om, hvorfor de skifter til fremmødevalg, og hvad man som ældreråd kan gøre, hvis man gerne vil overbevise sin kommune om, at næste valg skal afholdes som fremmødevalg.
Ældretopmøde
I skrivende stund er der kun få dage til ældretopmødet, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt til sammen med en række andre organisationer.
Forud for topmødet har Danske Ældreråd rettet henvendelse til alle landets ældreråd for at få jeres input.
Vi har modtaget mange gode forslag til, hvordan vi sikrer en værdig ældrepleje med selvbestemmelse og livskvalitet. Blandt forslagene er bedre normeringer og mere tid til omsorg, flere midler og bedre kommunale tilsyn.
Vi vil gerne takke for alle gode ideer, som vi tager med på topmødet. I dette indlæg på Altinget kan du læse mere om, hvad Danske Ældreråd mener der skal gøres for at forbedre kvaliteten af den pleje og omsorg, der ydes svækkede ældre.
På grund af stigende smittespredning aflyses repræsentantskabsmøde og ældrepolitisk konference
Danmark befinder sig igen i en periode med stigende smittespredning. Set i det lys vurderer Danske Ældreråd, at det ikke er hensigtsmæssigt at samle flere end 350 deltagere fra hele landet – også selvom vi overholder alle retningslinjer. Derfor har bestyrelsen besluttet at aflyse repræsentantskabsmøde og konference i Vingsted den 24. november 2020. Du kan læse mere om beslutningen her i nyhedsbrevet.
Vi er selvfølgelig meget ærgerlige over at skulle aflyse, men håber, at I har forståelse for beslutningen. Forhåbentlig er vi tilbage til en mere normal hverdag i foråret 2021, hvor vi den 10. og 11. maj afholder næste repræsentantskabsmøde og ældrepolitisk konference.
Mogens Rasmussen
formand
August 2020
Omsorgen skal tilbage i fokus
Optagelserne af de svigt, som to plejehjemsbeboere i Aarhus og Randers udsættes for, har været sommerens helt store samtaleemne. Optagelserne og den efterfølgende debat viser, at der er behov for, at kvaliteten af den omsorg, der ydes svækkede ældre, kommer tilbage i fokus.
Et skridt mod at finde løsningerne, er det ældrepolitiske topmøde, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har meddelt, at han snart vil invitere til. På topmødet skal borgere, pårørende, ledere, medarbejdere og andre med viden komme med konkrete idéer og forslag til retningen for fremtidens ældreplejen.
Mere synlig ledelse
Nogle af de forslag, som Danske Ældreråd ønsker at fremføre, er, at der er brug for mere synlige og nærværende ledere, som er tæt på opgaven, superviserer og kan være med til at sætte retning for kulturen i det daglige.
Der er også behov for, at plejehjemmene i langt større omfang inddrager og lytter til borgere og pårørende. For eksempel kunne landets plejehjem gøre det til en fast rutine at afholde møder, hvor beboere, pårørende og medarbejdere kan have en dialog om trivsel, nye initiativer, bekymringer og forbedringer.
Det er vigtigt, at borgere og pårørende ved, hvor de kan henvende sig, hvis noget ikke er, som det skal være, og at de kender til muligheden for at rette en bekymringshenvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis de ikke bliver hørt i kommunen.
Ambitionsniveauet for det kommunale tilsyn skal hæves
Danske Ældreråd mener også, at ambitionsniveauet for de kommunale tilsyn på plejehjemmene og i hjemmeplejen skal hæves. Ikke med det primære formål at påvise fejl og svigt, men først og fremmest for at sikre læring og forbedre kvaliteten.
Det er i dag ingen krav til, hvad de kommunale tilsyn skal indeholde. På tværs af landet er ambitionsniveauet i de kommunale tilsyn derfor også meget forskelligt.
Danske Ældreråd mener, der bør stilles nogle nationale krav til indholdet i og opfølgningen på de kommunale tilsyn med ældreplejen. Tilsyn fanger ikke alt, men det er et vigtigt element i den løbende kvalitetsopfølgning og dermed også en del af løsningen.
Opkvalificering af medarbejdere
Vi kommer heller ikke uden om, at vi lige nu kigger ind i nogle enorme rekrutteringsudfordringer i ældreplejen, som betyder, kommunerne ofte må ansætte ufaglært arbejdskraft, og at nye medarbejdere alt for hurtigt kastes ud i selv at skulle løse opgaverne i stedet for at få den nødvendige oplæring. Det er der ikke nogen enkel løsning på. Men en del af løsningen er, at det skal være mere attraktivt uddanne sig og gøre karriere inden for ældreplejen, ligesom der er behov for en større flerfaglighed.
Ældreområdet tåler ikke flere besparelser
I sidste ende er man fra politisk hold nødt til at erkende, at der også på ældreområdet er en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Efter flere år, hvor pengene ikke er fulgt med stigningen i antallet af ældre, er der et stort efterslæb, som skal rettes op.
Besparelser, der bare bliver ved og ved, kan ikke undgå at sætte sine spor. Medarbejderne løber for stærkt og har for kort tid til at løse opgaverne og til omsorg. Det slider. Besparelser og tidspres fører selvfølgelig ikke i sig selv til den adfærd og kultur, som optagelserne fra Aarhus og Randers viser. Men for få ressourcer kan øge risikoen for omsorgssvigt.
Den nuværende regering skal have ros for, at være gået i gang med at tilføre flere midler til området, men det har langt fra sat en prop i udhulingen af ældreområdet. Beregninger fra Sundheds- og Ældreministerie, viser for eksempel, at flere end en fjerdedel af kommunerne budgetterer med færre udgifter til ældreområdet i 2020 sammenlignet med 2019.
I dette nyhedsbrev og i dette indlæg i Kristeligt Dagblad kan du læse mere om, hvad Danske Ældreråd mener, skal gøres for at løfte ældreområdet. Du kan også læse om, hvordan Ældrerådet i Aarhus har håndteret sagen omkring Kongsgården. Danske Ældreråd mener, at håndteringen er et godt eksempel på, hvordan man som Ældreråd kan agere i medierne, når en af de største skandalesager på ældreområdet udspiller sig i ens kommune.
Mogens Rasmussen
Formand
Juni 2020
Ros til kommunerne, men besparelser på ældreområdet skaber bekymring
Fra stort set alle ældreråd lyder der ros til kommunernes coronahåndtering.
Det fremgår af en ny undersøgelse, som Danske Ældreråd har gennemført. I undersøgelsen peger ældrerådene blandt andet på, at personalet har vist sig enestående til at tilpasse sig den nye situation, at kommunerne har været gode til at informere borgerne og de steder, hvor der har været smitte, har man været god til at inddæmme den.
Danske Ældreråd er glade for, at der tegner sig et generelt positivt billede af kommunernes coronahåndtering.
For selvom coronasituationen fortsat skaber store problemer på ældreområdet, og der er eksempler på, at ældre får frataget deres rettigheder på plejehjem, hører det med til historien, at der bliver gjort et stort arbejde i kommunerne – ikke mindste blandt plejepersonalet – for at håndtere den nye situation bedst muligt.
Det hører også med til historien, at ældre borgere har været rigtigt gode til at passe på sig selv og hinanden for at undgå corona. Det skal vi blive ved med. Men da smittetrykket er lavt, er tiden er også inde til, at ældre kommer ud af isolationen.
På vej mod en genåbning
Derfor hilser Danske Ældreråd det velkomment, at reglerne for plejehjemsbesøg nu er blevet lempet. Der kan nu ikke længere fastsættes forbud mod besøg på udearealer, og der bliver mulighed for at få besøg indendørs i beboerens egen bolig af 1-2 faste besøgspersoner, hvis besøget ikke kan foregå udendørs.
Vi forventer, at de nye retningslinjer snart bliver fulgt op af yderligere tiltag, og at det er slut med at kunne læse om eksempler på plejehjem, der opfinder deres egne, særligt strenge besøgsrestriktioner, som fratager ældre deres basale rettigheder. Det er for eksempel ikke acceptabelt, hvis plejehjemsbeboere ikke må gå ture med deres pårørende på egen hånd, eller hvis besøg skal overvåges af en medarbejder.
Vi hilser det velkomment, at ydelser til borgere i eget hjem nu i stort omfang genetableres. Det er vigtigt, at den personlige og praktiske hjælp, dagcentertilbud, tilbud om genoptræning, aflastningstilbud og andre tilbud til ældre kommer tilbage i gear de steder, hvor hjælpen har været reduceret.
Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvad der venter ældreområdet efter corona. Kommer der besparelser, eller vil der blive tilført flere penge?
Ny økonomiaftale
Noget af svaret fik vi for et par uger siden, da regeringen og KL indgik en økonomiaftale, der giver kommunerne 1,5 milliarder kroner mere til velfærd næste år. Kommunerne kompenseres heldigvis for deres coronarelaterede udgifter, men i Danske Ældreråd vurderer vi, at de ekstra penge ikke nødvendigvis fører til serviceforbedringer på ældreområdet i alle kommuner.
Med sidste års økonomiaftale fik kommunerne et løft på 1,7 milliarder kroner til velfærd, men alligevel sparede flere på ældreområdet. Det fremgår af beregninger fra Sundheds- og Ældreministeriet, der blev offentliggjort i marts.
Her kan man se, at flere end en fjerdedel af kommunerne budgetterer med færre udgifter til ældreområdet i 2020 sammenlignet med 2019. Afhængig af, om der ses på kommunernes brutto- eller nettoudgifter, så er det mellem 26 og 40 kommuner, der budgetterer med besparelser på ældreområdet i 2020 sammenlignet med året før.
Jeg kan kun opfordre til, at man som ældreråd kigger på beregningerne for sin kommune og vurderer dem i forhold til den demografiske udvikling i kommunen. For tallene understreger ikke alene, at der et stort behov for, at pengene følger med stigningen i antallet af ældre. De understreger også behovet for, at kommunerne anvender realistiske demografimodeller til at vurdere det fremtidige ressourcebehov på ældreområdet.
Mogens Rasmussen
formand
Beregningerne for hver enkelte kommune kan læses her
Læs også ”Danske Ældreråd efter økonomiaftale: Vi frygter fortsat udhuling af ældreområdet”
Marts 2020
Midt i en coronatid
På blot en måned er der vendt op og ned på vores samfund. Adfærdsmønstre er forandret, usikkerhed og frygt for at blive smittet med coronavirus dominerer hverdagen. Og ikke mindst hos den gruppe som vi, der er ældre, tilhører.
I skrivende stund, er der mange ubesvarede spørgsmål. Vi ved blandt ikke, hvor lang tid coronaepidemien kommer til at vare i Danmark og om antallet af indlagte og intensive patienter i Danmark vil fortsætte med at stige jævnt, som det ser ud til at være tilfældet lige nu.
Det er også et ubesvaret spørgsmål, hvad følgevirkningerne bliver af, at der nu er lukket ned for besøg på landets plejehjem.
Danske Ældreråd bakker op om besøgsforbuddet, da vi finder det nødvendigt for at beskytte nogle af landets svageste ældre mod at blive smittet med coronavirus og hermed risikere at dø. Men vi er også klar over, at forbuddet efterlader mange ældre i ensomhed – uden kontakt med familie og venner. Det kan i sig selv gå ud over det mentale og fysiske helbred.
Selvom det er meget bekymrende, mener vi dog at alternativet er endnu værre. Det er for tidligt at begynde at åbne op for fysiske besøg på plejehjem, når det stadig er liv, der er på spil. Vi kan derfor kun opfordre til, at familie, venner og frivillige generelt skruer op for kontakten med ensomme ældre via telefonen eller computeren. I den forbindelse er vi glade for, at så mange danskere melder sig som frivillige – blandt andet som samtalevenner hos Røde Kors.
Midt i en usikker tid, må man heller ikke glemme at sætte pris på den kæmpe indsats, der ydes af kommunernes medarbejdere for at få hverdagen til at fungere på trods af mange vanskelige situationer. Det er også prisværdigt, at tusindvis af pensionerede læger, sygeplejer, sosu’er og andre fra sundheds- og ældreområder melder sig til regionernes og kommunernes corona-beredskaber. Det viser stort mod og samfundssind.
I dette nyhedsbrev har vi samlet information, der på nuværende tidspunkt, er relevant for ældrerådsarbejdet. Når jeg skriver på nuværende tidspunkt, er det fordi udviklingen går meget hurtigt. Myndighederne opdaterer løbende krav og anbefalinger. Og det, der er relevant nu, kan vise sig ikke længere at gælde i morgen. Danske Ældreråd følgere udviklingen tæt og opfordrer ældreråd til at holde sig løbende opdateret.
I forhold til det planlagte repræsentantskabsmøde og konference i slutningen af april, er vi naturligvis kede af, at have været nødt til at aflyse. Lige nu arbejder vi på at få afklaret, hvordan nogle formelle procedurer omkring repræsentantskabsmødet, kan gennemføres.
Påsken står for døren. Og mange vælger klogeligt at følge myndighedernes råd og springer traditionen med at samles med familie og venner over. Jeg håber, at alle alligevel får en god påske, og at vi alle snart kan mødes igen.
Danske Ældreråd ønsker alle en god påske.
Mogens Rasmussen
Formand
Januar 2020
Akut behov for at beskytte klippekortsordningen
Danske Ældreråd finder det meget bekymrende, at flere kommuner afskaffer klippekortsordningen.
I de seneste år har plejehjemsbeboere og de svageste hjemmehjælpsmodtagere via klippekortsordningen haft mulighed for at få en halv times ekstra hjælp om ugen til aktiviteter efter eget valg.
Den mulighed tager cirka hver femte kommune nu fra plejehjemsbeboerne. Det fremgår af svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), som også oplyser, at han nu vil kontakte de relevante kommuner for at få en forklaring.
Flere kommuner nedlægger ordningen
Danske Ældreråd finder det kritisabelt, at kommuner nedlægger en velfungerende ordning som klippekortet, der har spredt glæde blandt de svageste ældre.
Klippekortsordningen giver de svageste ældre mulighed for større selvbestemmelse, fordi klippekortet er de ældres egen tid og kan bruges til alt det, som giver livskvalitet for lige præcis dem.
Men Danske Ældreråd kan samtidig konstatere, at kommunerne har ret til at tage klippekortet fra ældre, eftersom pengene til ordningen ikke længere udmøntes som puljer, kommunerne søger om, men er overgået til det generelle bloktilskud.
Derfor anbefaler Danske Ældreråd, at klippekortet bliver skrevet ind i serviceloven. Et synpunkt, som heldigvis møder opbakning hos partier i Folketinget.
Risiko for at ordningen bliver udvandet
Samtidig opfordrer vi til, at ældrerådene i de kommuner, der viderefører klippekortsordningen, er opmærksomme på, om kommunen reducerer ordningen eller ændrer den grundlæggende.
Det er nemlig tilfældet nogle steder. Danske Ældreråd har modtaget flere tilbagemeldinger fra ældreråd om, at klippekortet godt nok videreføres, men at det sker i en reduceret eller ændret form.
Et billede man også kan finde i en afdækning som TV2 Lorry gennemførte for nylig. Afdækningen viser, at hver tredje af de 34 adspurgte kommuner i TV2 Lorrys sendeflade har afskaffet klippekortsordningen til plejehjemsbeboere. Men nogle kommuner oplyser samtidig, at de har ændret klippekortsordningen, sådan at de ældre for eksempel kun modtager den halve tid.
Hvis dit ældreråd har kendskab til eksempler, vil jeg opfordre jer til at kontakte Danske Ældreråds sekretariat.
Mogens Rasmusen
formand
December 2019
Fire nye mærkesager skal sætte retningen
Danske Ældreråd runder året af med fire nye mærkesager, der skal sætte retningen for vores arbejde for en ældrepolitik, der bidrager til, at alle ældre kan få et godt liv.
En stor tak til de næsten 200 ældrerådsformænd og næstformand, der på fem dialogmøder i efteråret, gav værdifulde input om de udfordringer ældrerådene oplever, og som nu er indsamlet i de fire nye mærkesager:
- Vi vil sikre økonomi til en værdig ældrepleje
- Vi vil sikre forebyggelse, så ældre kan få et godt liv
- Vi vil sikre et nært sundhedsvæsen med kvalitet og uden egenbetaling
- Vi vil sikre udbredelse af nye boligformer til ældre
Du kan her læse meget mere om, hvad der gemmer sig bag overskrifterne.
En af næste års vigtigste opgaver for Danske Ældreråd bliver at få mærkesagerne ud at flyve nationalt og lokalt.
Vi skal ikke kun kæmpe for at pengene følger med den demografiske udvikling, men også for, at der sker et reelt velfærdsløft på ældreområdet. Vi skal også kæmpe for flere forebyggende indsatser over for ældre, for at kvaliteten i det nære sundhedsvæsen ikke varierer for meget på tværs af kommuner og for nye boligformer til ældre.
Og der er nok at tage fat på i det nye år.
Efter nytår forventes det, at regeringen vil fremsætte en velfærdslov, der skal forpligtige enhver siddende regering til at afsætte nok penge til velfærd, så de dækker de demografiske træk med flere børn og ældre.
Forude venter også en kommende sundhedsaftale, der skal afstikke de overordnede rammer for fremtidens sundhedsvæsen, hvor stadig flere opgaver flytter fra sygehusene ud i det nære sundhedsvæsen.
Danske Ældreråd vil følge disse og mange andre politiske initiativer nøje. Det vil vi blandt andet gøre med afsæt i mærkesagerne og de mange løsningsforslag, der er beskrevet i dem.
Foråret 2020 byder også på fem temadage, der sætter fokus på samarbejdsrelationer og forebyggelse i kommunerne. Deltagerne får både ældrerådenes og kommunernes syn på, hvad der kendetegner det gode samarbejde, ligesom de får oplæg om tidlig opsporing og forebyggelse i forhold til sårbare ældre.
Jeg ønsker alle ældreråds- og seniorrådsmedlemmer en god jul og et godt nytår.
På gensyn i 2020.
Mogens Rasmussen
formand
November 2019
Digitalisering bør ikke være et mål i sig selv
Digitalisering og velfærdsteknologi fylder mere og mere på ældreområdet i kommunerne og det har ført mange gode ting med sig. Men nogle gange virker det som om, at digitalisering er et mål i sig selv i stedet for et middel til at opnå serviceforbedringer.
Paradokserne står i kø, når man taler ældre og digitalisering. Danske ældre de meste digitale i EU. Men samtidig har flere end 100.000 ældre i Danmark aldrig brugt internettet. Danske ældre er også bedre end de unge til at anvende de offentlige selvbetjeningsløsninger, men samtidig er omkring 300.000 ældre fritaget for digital post, fordi de ikke magter de digitale løsninger.
Som ældreråd skal vi have øje for både de digitale og de ikke digitale ældre borgere. Vi skal forholde os kritisk til teknologien, men også se på de mange muligheder, den giver.
To sider af mønten
Begge sider af mønten blev behandlet på Danske Ældreråds ældrepolitiske konference den 26. november i Vingstedcentret i Vejle. Det glæder mig, at flere end 300 ældrerådsmedlemmer fra hele landet mødte op for at diskutere digitalisering og velfærdsteknologi. Du kan læse om konferencen i dette nyhedsbrev.
Digitalisering og velfærdsteknologi er noget, der fylder meget i kommunerne. Ifølge KL’s velfærdsteknologiske landkort har kommunerne de sidste fem år delt viden om godt 1.400 forskellige initiativer. Herudover er der hen over de seneste år sket en omfattende digitalisering af de kommunale sagsgange, som betyder, at al kommunikation med det offentlige som udgangspunkt er digital, med mindre man er fritaget for digital post.
Det ser mange ældre borgere som en positiv udvikling, mens andre oplever, at de bliver sat uden for samfundet.
Som ældreråd skal vi være opmærksomme på, om ældre borgere oplever, at de konkrete digitale løsninger tjener borgerne, medarbejderne eller økonomien. Hvis vi kan svare ja til det hele, er det en rigtigt god løsning. Kan vi ikke, er det godt med en sund portion skepsis.
Noget af det, jeg personligt har undret mig over, er, at den sunde skepsis imidlertid har tendens til at forsvinde, når vi bruger teknologien. Når vi downloader en app, accepterer vi som en refleks brugervilkårene, selvom vi meget vel giver leverandøren og deres samarbejdspartner adgang til vores data. Når vi besøger hjemmesider, accepterer vi ofte blindt, at der bliver placeret cookies på vores computer, der følger vores færden på nettet.
Serviceforbedringer bør være målet – ikke digitaliseringen i sig selv
Vi skal også være opmærksomme på, at digitaliseringen ikke bliver et mål i sig selv, sådan at velfungerende analoge løsninger kasseres til fordel digitale løsninger, der ikke altid magter opgaven. Et af de seneste eksempler fandt sted tidligere på året, hvor busselskabet Movia valgte at fjerne køreplanerne ved stoppestederne, så passagerne i stedet skal finde afgangstider og busruter på internettet eller ved at downloade en app. At Movia efterfølgende har tilbudt at undervise ældre i at anvende den digitale løsning, vidner om, at den digitale løsning ikke magter opgaven godt nok.
Samme problematik går igen i de offentlige selvbetjeningsløsninger. Her fjernes eller begrænses muligheden for telefonisk, skriftlig eller personlig kontakt. Og det selvom muligheden for fx at ringe op til en medarbejder, hvis man gået i stå i selvbetjeningsløsningen, kan gøre, at sagsbehandlingen glider meget hurtigere.
Jeg tror, at de analoge og digitale løsninger sagtens kan gå hånd i hånd – og at de ved at supplere hinanden, kan løfte servicen på ældreområdet.
Mogens Rasmussen
Formand
Oktober 2019
Ældreråd styrker lokaldemokratiet
I 2014 fik Danske Ældreråd overrakt ”Open Government Award” ved en ceremoni i FN-bygningen i New York.
De internationale dommere fandt dengang, at den danske model med ældreråd er en så unik institution, at de skulle hædres med førsteprisen.
I dag fem år senere lever ældrerådene stadig i bedste velgående. Det viser tal fra Danske Ældreråds nye medlemsundersøgelse, som blev gennemført i sommer, og som du kan læse meget mere om i Danske Ældreråds nyhedsbrev.
I undersøgelsen fortæller det store flertal af ældrerådsformænd, at kommunerne både lytter til ældrerådene, og at ældrerådene har indflydelse på de beslutninger, som kommunen tager på ældreområdet. I alt 88 ud af de 95 ældreråd, der deltager i undersøgelsen, vurderer, at de i høj eller i nogen grad har indflydelse på beslutninger i kommunen, der vedrører ældre.
Det er meget glædeligt. Og viser, at de mange timer som ældrerådsmedlemmerne lægger i arbejdet, betaler sig.
Aktive ældreråd
Medlemsundersøgelsen tegner i det hele taget et billede af nogle meget aktive ældreråd, der på tværs af landet styrker lokaldemokratiet. Både gennem klassisk høringsarbejde, men også ved at arrangere borgermøder, indgå i samarbejde med andre organisationer og meget andet.
Alt er selvfølgelig ikke rosenrødt. Der findes flere eksempler på, at kommuner og ældreråd ikke er enige. Det skal der være plads til. Uenighed er en naturlig følge af rollefordelingen, hvor ældrerådene både er rådgiver for kommunalbestyrelsen og de ældre borgeres talerør.
Ofte opstår uenigheden som følge af en besparelser. Rengøring hver 3. uge, et bad om ugen, fjernelse af klippekortet er desværre forslag, der i dag er ikke er usædvanlige, og noget som ældrerådene må kæmpe imod.
Noget tyder på, at samarbejdet mellem de fleste kommuner og ældreråd giver plads til denne uenighed. 82 ud af 95 ældreråd vurderer, at samarbejdet med kommunalbestyrelsen er meget godt eller godt.
Personligt er jeg af den overbevisning, at hvis man skal have et optimalt samarbejde, så skal kommunerne og rådene give plads til et fortroligt rum, hvor man kan diskutere emner, som man senere godt kan blive uenige om – men hvor man holder kritikken på et sagligt og faktuelt plan.
Vil inddrages tidligere
Det er i det hele taget interessant at se på, hvilke knapper der kan skrues på for at optimere samarbejdet mellem ældreråd og kommune.
I undersøgelsen peger hele 65 ud af 95 ældreråd på, at kommunalbestyrelsen skal inddrage dem tidligere. Flere ældreråd mener også, at de selv kan være mere på forkant og opsøgende i forbindelse med nye tiltag.
Alt i alt fortæller medlemsundersøgelsen, at landet over samarbejder kommuner og ældreråd om at udvikle og styrke ældrepolitikken. Det er et samarbejde, der fungerer godt de fleste steder, men som har potentiale til at blive yderligere styrket.
Finanslov på vej
I skrivende stund forhandles finansloven. Danske Ældreråd hilser det velkomment, at regeringen afsætter ekstra milliarder til velfærd i sit finanslovsudspil, men kan desværre samtidig konstatere, at udspillet ikke lægger op til et egentligt velfærdsløft på ældreområdet
Mogens Rasmussen
Formand
September 2019
Stort fremmøde på dialogmøder
De seneste uger har omkring 200 ældrerådsformænd, -næstformænd og medlemmer af Danske Ældreråds bestyrelse hen over fem dialogmøder i hele landet drøftet, hvilke udfordringer ældreområdet og ældrerådene står overfor i kommunerne.
En stor tak til alle dem, der havde lyst til at bidrage. Det vidner om stort engagement, og at ældrerådene har fingeren på pulsen i forhold til de dagsordener, der optager kommunerne og borgerne lokalt.
Ny kommuneøkonomiaftale
Udfordringerne er mange. På dialogmøderne kom det frem, at mange ældreråd oplever, at pengene ikke er fulgt med det stigende antal ældre i kommunerne, og at der over de senere år er sket en udhuling af velfærden på ældreområdet.
Derfor afventer ældrerådene at se effekten af de 1,7 milliarder kroner, som den kommunale serviceramme er hævet med i den nye kommuneøkonomiaftale for 2020. Bekymringen er, at nye serviceforringelser truer ældreområdet, hvis pengene ikke slår til.
Mange ældreråd ser først i disse dage kommunernes budgetforslag for 2020, og står hermed over for en opgave med at holde øje med, at de ekstra penge fra kommuneøkonomiaftalen, bliver anvendt rigtigt på ældreområdet.
Det er generelt vurderingen, at pengene i kommuneøkonomiaftalen næppe rækker til mere end at opretholde det eksisterende serviceniveau. De fleste kommuner vil stadig ikke have råd til at hæve serviceniveauet. Og det er selvfølgelig ikke godt nok, når der i mange kommuner gennem de senere år er skåret helt ind til benet på ældreområdet. Det kan du læse mere om i nyhedsbrevet.
Danske Ældreråd vil derfor fortsat arbejde for, at der tilføres flere midler til ældreområdet, ligesom vi vil pege på problemerne og komme med vores løsningsforslag.
Allerede i starten af oktober vil Danske Ældreråd på et møde med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke præsentere nogle af drøftelserne fra dialogmøderne.
Vi ser også frem til, at regeringen den 2. oktober 2019 præsenterer sit forslag til finanslov for 2020.
Spot på digitalisering og velfærdsteknologi
En af de løsninger som ofte nævnes, når man taler om flere ældre og færre hænder, er teknologien. Den 26. november 2019 tager Danske Ældreråd emnet under behandling på sin årlige ældrepolitiske konference i Vingsted.
En række forskere og praktikere stiller her skarpt på spørgsmål som: Er digitalisering og velfærdsteknologi svaret på fremtidens borgernære velfærd? Er digitalisering og velfærdsteknologi fremmende eller hæmmende for relationer mennesker imellem? Og hvilke etiske problemstillinger er forbundet med den teknologiske udvikling? Der er netop udsendt program og åbnet op for tilmelding.
Mogens Rasmussen
Formand
August 2019
Det er nu ældreplejen skal have et løft
Danmark har fået en ny regering, der klart har meldt ud, at den vil en føre en velfærdspolitik, hvor pengene følger med, når der bliver flere børn og ældre.
Det hilser Danske Ældreråd velkomment. Og vi ser frem til, at se om løfterne om ekstra milliarder til ældreområdet bliver til virkelighed, når regeringen skal have en økonomiaftale på plads med KL i løbet af efteråret.
Ønsker til regeringen
Vi ser også frem til at samarbejde med den nye sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.
Danske Ældreråd har kontaktet ministeren og givet ham vores forslag til, hvordan ældreområdet kan udvikles til gavn for alle landets ældre.
Vi mener, at det først og fremmest handler om, at regeringen – som den har lovet – skal tilføre kommunerne de nødvendige penge til at give ældreplejen et kvalitetsløft.
Men det handler også om, at der skal større fokus på forebyggelse og rehabilitering, som bør have langt mere opmærksomhed i mange kommuner.
Det handler desuden om, at der skal bygges flere boliger til ældre, og om at sikre det nære sundhedsvæsen, hvor kommunerne løfter flere og flere opgaver.
Danske Ældreråd vil tage disse og andre aktuelle sager op med den nye sundheds- og ældreminister. Det er nu ældreplejen skal have et løft.
Efteråret byder på mange arrangementer
Der sker hele tiden nyt på ældreområdet. Derfor afholder Danske Ældreråd hvert år temadage, kurser og møder for og med ældrerådene.
I september/oktober dykker vi ned i kommunernes sundhedsfaglige opgaver nu og i fremtiden. Det sker på fem temadage, som afholdes i hele landet. Temadagene henvender sig til alle ældrerådsmedlemmer.
I efteråret er der også arrangeret møder mellem Danske Ældreråd og ældrerådenes formænd- og næstformænd.
Her vil vi meget gerne høre om, hvilke udfordringer ældrerådene oplever på ældreområdet, og hvad Danske Ældreråd kan gøre for at sætte dem på dagsordenen hos centrale samarbejdspartnere. Herudover bliver der på møderne lejlighed til at drøfte bestyrelsens oplæg til mærkesager, som udarbejdes på et bestyrelsesseminar i uge 32.
De gode historier skal frem i lyset
I det hele taget er Danske Ældreråd meget interesserede i at høre fra ældrerådene, så vi kan dele erfaringer og de gode historier.
I dette nyhedsbrev kan du fx læse om, hvordan Ældrerådet i Aarhus må kæmpe for plejehjemsbeboeres ret til selv at bestemme, hvad de vil spise. Årsagen er, at byrådet i Aarhus har besluttet, at der skal serveres mindre kød på plejehjem og mere grønt for at lette kommunens klimaaftryk.
Du kan også læse om Horsens Ældreråds arbejde med at etablere en bevægelse, der gør det nemmere for ældre at hjælpe andre.
Og du kan læse om, hvordan Ældrerådet i Favrskov sammen med kommunen har gennemført en undersøgelse af nattevagtsnormeringen.
Hvis du har en god historie, kan jeg kun opfordre til at kontakte Danske Ældreråds sekretariat. Ambitionen er at kunne bringe flere af den slags inspirationshistorier.
Mogens Rasmussen, formand
Lederen er fra Danske Ældreråds nyhedsbrev
Maj 2019
Politikerne skal holdes fast på deres velfærdsløfter
Debatlyst og stort engagement. Det var kendetegnede for Danske Ældreråds velbesøgte repræsentantskabsmøde og ældrepolitiske konference den 29. og 30 april på Hotel Nyborg Strand.
En stor tak til alle 500 deltagere, til afgående bestyrelsesmedlemmer og til alle de ældrerådsmedlemmer, der til daglig lægger tid og kræfter i at forbedre forholdende for landets ældre.
Og der er nok at tage fat på. Kommunerne er økonomisk pressede og i de kommende år bliver der flere ældre, som har behov for hjælp. De serviceforringelser vi i dag oplever på ældreområdet, bliver kun værre, hvis ikke der gøres noget.
Flere penge til ældreområdet
”Grænsen er nået for forringelser”, lød derfor overskriften i den fælles udtalelse, som blev vedtaget på repræsentantskabsmødet.
I udtalelsen opfordrede et enigt repræsentantskab til, at et kommende Folketing tilfører flere midler til kommunerne, så ældre med behov for hjælp kan leve et anstændig og værdigt liv.
Jeg er derfor glad for at se, at flere partier i forbindelse med det aktuelle folketingsvalg lover flere penge til ældreområdet, og at man fra både rød og blå blok tilkendegiver, at man vil lade udgifterne til ældre stige proportionalt med, at antallet af ældre stiger.
Hos Danske Ældreråd vil vi holde folketingspolitikerne fast på disse velfærdsløfter, ligesom de lokale ældreråd til daglig arbejder på at holde kommunalpolitikerne fast på deres.
Vi vil også opfordre til, at I ude i de enkelte ældreråd spørger ind til, hvordan jeres kommune demografiregulerer budgetterne. Det er Danske Ældreråds opfattelse, at kommunerne anvender vidt forskellige modeller, og at det derfor er vigtigt at være ekstra opmærksom på, om den demografiregulerede budgetlægning reflekterer sammensætningen af ældre i kommunen.
Samarbejde har høj prioritet
På repræsentantskabsmødet var der også valg om formandsposten. Jeg er glad for den tillid, der blev vist mig, og vil gøre midt yderste for at leve op til den. Blandt andet vil jeg sammen med bestyrelsen og sekretariatet arbejde for, at alle ældreråd på kryds og tværs kan inspirere hinanden med gode ideer og erfaringer.
Som led i det arbejde gennemfører Danske Ældreråd i juni en spørgeskemaundersøgelse blandt alle ældrerådsformænd. Formålet er at få afdækket ældrerådenes arbejdsbetingelser og undersøge om der er nogle problematikker, som Danske Ældreråd skal arbejde videre med på landsplan.
Men det er ikke kun vigtigt for Danske Ældreråd, at der er et godt samarbejde og fælles fodslag på tværs af landets ældreråd. Det er også vigtigt, at der et godt samarbejde med andre organisationer. Og det er der heldigvis. Danske Ældreråd får mange positive henvendelser fra organisationer, der vil samarbejde.
Et eksempel på det er årets Folkemøde på Bornholm den 13. – 16. juni, hvor Danske Ældreråd har en plads i menneskerettighedsteltet, og blandt andet skal diskutere skærmbesøg i hjemmeplejen. Dagen efter er der fælles-arrangement med Højskoleforeningen under konceptet ”Spis, Syng og Snak” på tværs af generationer. Desuden deltager vi i paneldebat med Danske Seniorer om værdihed i ældreplejen. Håber de af jer, der deltager på Folkemødet har lyst til at kigge forbi.
Læs mere om arrangementerne her i vores nyhedsbrev
Mogens Rasmussen Formand