Når man læser en ny undersøgelse om, hvad der kendetegner ledere i ældreplejen, kan man godt blive bekymret for, om de rammer, som mange ledere arbejder under, er gode nok.

Ifølge undersøgelsen, der er udarbejdet af Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed, var der i perioden 2021- 2023 i gennemsnit 26 medarbejdere for hver leder på ældreområdet i kommunerne. Nogle steder endda op til 56 medarbejdere per leder.

Det er bestemt i den høje ende. Normalt siger man med, at et ledelsesspænd på 12-20 medarbejdere per leder giver de bedste forudsætninger for at være en nærværende leder, der er tæt på medarbejderne og som kan understøtte dem i deres faglige udvikling.

Udviklingen går for langsom
Der er i og for sig ikke noget nyt i, at ledere i ældreplejen har mange medarbejdere under sig. Ifølge undersøgelsen er antallet af medarbejdere per leder endda faldet fra 28 til 26 fra 2018 til 2023 – og det er selvfølgelig kun positivt. Problemet er bare, at alt for mange ledere stadig har ansvaret for alt for mange medarbejdere, og at det ikke går hurtigt nok med at få bragt ledelsesspændet ned.

Særligt i kommunerne på Vestsjælland, Sydfyn og i det nordvestlige Jylland er udfordringen stor, da de har et højt antal medarbejdere per leder. Omvendt ses et relativt lavt antal i kommunerne omkring de store byer.

De unge har andre forventninger til ledelse
Ikke mindst i forhold til de unge medarbejdere kan det blive et stort problem, at ledelsesspændet stadig er så stort mange steder.

Ifølge forskere og andre, der beskæftiger sig med medarbejderes forventninger til arbejdslivet, stiller de yngre generationer, der i dag kommer ind på arbejdsmarkedet, helt andre krav end tidligere generationer.

Unge har i langt større grad brug for anerkendelse, sparring og feedback, ligesom de forventer at blive hørt og inddraget. Egenskaber, vi bør hilse velkomne, da de kan bringe nye perspektiver og ideer ind i ældreplejen.

Problemet er bare, at det bliver svært at opfylde disse ønsker, når ledelsesspændet er så stort, at lederne ikke har mulighed for at give medarbejderne den nødvendige opmærksomhed. Dette kan igen føre til udfordringer med rekruttering og fastholdelse, hvor unge og andre medarbejdergrupper enten vælger en anden karrierevej eller søger mod kommuner med bedre ledelsesvilkår.

Nødvendigt med større fokus på ledelse
Behovet for at have større fokus på rammerne for lederne i ældreplejen bliver desuden understreget af udviklingen i ledernes sygefravær. Undersøgelsen viser således, at det langvarige sygefravær blandt ledere i ældreplejen er steget med 63 procent fra 2018 til 2023.

Der er med andre ord en del, der tyder på, at der er behov for større fokus på ledernes arbejdsvilkår. En væsentlig del af det at sikre en velfungerende ældrepleje med engagerede og kompetente medarbejdere, er nu engang også gode rammer for ledelse.

Inger Møller Nielsen
formand

Læs også Ledere i ældreplejen har ansvar for op til 56 medarbejdere: Se hvordan det står til i din kommune