I hver region er der af frivillighedens vej etableret et regionsældreråd, hvor repræsentanter fra regionens kommunale ældreråd samarbejder om temaer, som er relevante på det regionale plan. Regionerne har opgaver indenfor sundhedsvæsenet, det sociale område, regional udvikling, erhverv, uddannelse og kultur, natur og miljø og kollektiv trafik. Især sundhedsområdet og trafikområdet har ældrerådenes interesse. Der findes ingen lovgivning om regionsældreråd.
Danske Ældreråd og regionsældrerådene har etableret et samarbejde*. På repræsentantskabsmøde 2015 vedtog de stemmeberettigede repræsentanter, at regionsældreråd fik en observatørpost i Danske Ældreråds bestyrelse. Dertil deltager to-tre repræsentanter fra hver regionsældreråd og formanden for Danske Ældreråd i et til to årlige møder med fokus på erfaringsudveksling. På møderne udveksler deltagerne udtalelser til regionen om konkrete emner, drøfter regionsældrerådets økonomiske vilkår, orienterer hinanden om aktiviteter og diskuterer, hvordan ældreråd bliver hørt i regionerne.
Læs mere om de fem regionsældreråd herunder.
Der er 11 ældreråd i regionen. På et årsmøde i 2007 blev det besluttet, at de 11 kommunale ældrerådsformænd mødes hvert kvartal, og der er valgt et formandskab på tre personer. I august 2010 er retningslinjerne for samarbejdet revideret. Der afholdes nu tre møder pr. år, hvor alle formænd og næstformænd mødes, samt et fælles årsmøde i oktober kvartal, hvor regionsældrerådet inviterer alle ældrerådsmedlemmer i regionen.
Formand: Hanne Haaning, kontorhjaelpen@mail.tele.dk
Sekretær: Jette Nielsen
Der er 19 ældre- og seniorråd i regionen. Der er etableret et samarbejde uden vedtægter, men med en samarbejdsaftale. Forretningsudvalget på fem er valgt geografisk. Der afholdes formands- og næstformandsmøder blandt de kommunale ældreråd og seniorråd to-tre gange årligt. Møderne bliver holdt i Regionshuset, hvor forretningsudvalget også deltager. Regionsældrerådet har en fast kontaktperson i regionen. Møderne koncentrerer sig om de sundhedspolitiske emner af regionale og kommunal interesse. Belyst gennem besøg af regionspolitikere og ledende medarbejdere fra regionen samt centrale kommunale medarbejdere. Møderne er også et forum for gensidig inspiration og erfaringsudveksling for de lokale ældreråd. Endvidere afgives der høringssvar om fx sundhedsaftalen oftest i tæt samarbejde med patientinddragelsesudvalget.
Formand og regnskabsfører: Anker Andersen, karenanker@jafnet.dk tlf. 3190 1246,
Næstformand John P. Christiansen, joc8000@gmail.com, tlf. 31 19 2043
Der er 22 ældreråd i regionen. Der er nedsat en arbejdsgruppe, og alle kommunale ældreråd er kommet på høringslister. Det er besluttet at oprette regionsældreråd med en repræsentant fra hvert ældreråd og et forretningsudvalg på fire. Rådet har fået en kontaktperson ved regionen. Der holdes et årligt møde i Regionshuset.
Formand: Hans Erik Buchholdt Hansen
Næstformand: Aksel Kjelstrup Nielsen
Der er 17 kommunale ældre-/seniorråd i Region Sjælland, som alle er medlemmer af Regionsældrerådet. Alle kommunale ældreråd betaler et årligt kontingent, som i 2022 er fastsat til 1.000 kr.
Regionsældrerådet fungerer på baggrund af en vedtaget forretningsorden og vedtægter, og der er valgt et forretningsudvalg på syv personer.
Hvert år bliver der holdt to regionsældrerådsmøder for de valgte regionsældrerådsmedlemmer samt mindst to temadage, hvor flere end de udpegede regionsældrerådsmedlemmer fra de kommunale ældreråd kan deltage. Temadagene behandler især emner af interesse for det regionale og kommunale samarbejde omkring de ældre - specielt indenfor sundhedsområdet og trafik.
Regionsældrerådet har et meget positivt og tillidsfuldt samarbejde med Regionsrådet, og Regionsældrerådet er således bl.a. repræsenteret i Patientinddragelsesudvalget i Region Sjælland. Regionsældrerådet høres i sager, der har de ældres interesse - for eksempel sundhedsaftalerne og frivilligt arbejde i sundhedsvæsnet.
Regionsrådet stiller faciliteter til rådighed - og yder stor praktisk hjælp.
Formand: Flemming Tejmers, tlf. 2043 5609, mail: flt@c.dk
Næstformand: Birgit Stage, birgit@stagenet.dk, tlf. 30513212
Kasserer: Marie Jørgensen, marj@privat.dk, tlf. 30312144
Sekretær: Jette Zimling, jette.zimling@gmail.com, tlf. 61650872
Der er 29 kommuner med ældreråd i regionen. Der har fra 1. januar 2007 virket et regionsældreråd med vedtægter godkendt 7. november 2018. Der opkræves kontingent på 500 kr. pr kommune (dog særkontingent for København og Frederiksberg grundet deres størrelse). I regionsældrerådets møder deltager to repræsentanter fra hvert kommunalt ældreråd - dog deltager 10 repræsentanter fra Københavns Ældreråd. Regionsældrerådet holder årligt fire ordinære møder på Regionsgården i Hillerød. Der er valgt et forretningsudvalg på 10 medlemmer med suppleanter.
Regionsrådet er pt inddelt i fem områder:
- København/Frederiksberg, som har to medlemmer i forretningsudvalget.
- Vestgruppen (består af Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje Tåstrup, Ishøj, rødovre, Tårnby og Vallensbæk), som har to medlemmer i forretningsudvalget.
- Nordgruppen (Allerød, Egedal, Fredensborg, Halsnæs, Gribskov, Helsingør, Hørsholm, Frederikssund og Hillerød), som har et medlem i forretningsudvalget.
- Nordøstgruppen (Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Tårbæk, Rudersdal), som har et medlem i forretningsudvalget.
- Bornholm, som har et medlem i forretningsudvalget.
Formand: Jørn Gettermann
Næstformand: Bente Clausen
Kasserer: Sonja Michael Burgess
Læs mere på Regionsældrerådet Hovedstadens hjemmeside
Patientinddragelsesudvalg
Hver region i Danmark har et patientinddragelsesudvalg. Regionsældrerådet i hver region har én repræsentant i udvalget.
Udvalget består desuden af tre medlemmer udpeget af Danske Patienter, tre medlemmer udpeget af Danske Handicaporganisationer og et medlem udpeget af Ældre Sagen.
Se hvem der er regionsældrerådets repræsentanter herunder.
Repræsentant til Patientinddragelsesudvalget:
Birgitte Kvist Boden, Seniorrådet Jammerbugt Kommune
Telefon: 2463 2984
Mail: gitte@kvist.mail.dk
Suppleant til Patientinddragelsesudvalget:
Hanne Haaning, Seniorrådet Morsø Kommune
Mail: kontorhjaelpen@mail.tele.dk
Repræsentant til Patientinddragelsesudvalget:
Carl Aksel Kragh Sørensen, Ældrerådet i Aarhus Kommune
Stedfortræder til Patientinddragelsesudvalget:
Bodil Markmøller, Ældrerådet i Herning Kommune
Repræsentant til Patientinddragelsesudvalget:
Søren Jakobsen, Ældrerådet i Svendborg Kommune
Suppleant til Patientinddragelsesudvalget:
Gertrud Hansen, Ældrerådet i Esbjerg Kommune
Medlem af patientinddragelsesudvalget:
Per Frandsen, tlf. 4640 8621, mail: musle@mail.dk
Suppleant til patientinddragelsesudvalget:
Grethe Hansen, mail: gretheconnie@gmail.com
Repræsentant til Patientinddragelsesudvalget:
Bente Clausen, Albertslund Ældreråd
Mail: bentebangclausen@gmail.com
Suppleant til Patientinddragelsesudvalget:
Finn Kamper Jørgensen, Fredensborg Seniorråd
Mail: finnkamper@gmail.com
*Rammer for samarbejde mellem Danske Ældreråd og de fem regionsældreråd
Danske Ældreråd bakker op om, at ældrerådene ad frivillighedens vej har etableret fem regionsældreråd med udpegede medlemmer fra de folkevalgte ældreråd.
Regionsældrerådene er vigtige dialogpartnere for Danske Ældreråd. De fem regionsældreråd har, med deres udgangspunkt i de kommunale ældreråd, stor indsigt i ældre borgeres behov og efterspørgsel efter regionale tilbud.
Danske Ældreråd lægger vægt på, at de fem regionsældreråd bidrager til at pege på problemstillinger på det regionale område, som kan være relevante for ældrerådene at arbejde med lokalt og for Danske Ældreråd at tage op nationalt. Det gælder opgaver inden for sundhed, uddannelse, kultur, miljø, sociale tilbud og kollektiv trafik af betydning for ældre.
Danske Ældreråd og de fem regionsældreråd har etableret et tæt samarbejde:
- De fem regionsældreråd udpeger en observatør til Danske Ældreråds bestyrelse.
- Repræsentanter fra de fem regionsældreråd mødes ca. en gang årligt med Danske Ældreråds bestyrelse med henblik på erfaringsudveksling og drøftelse af faglige temaer.
- Danske Ældreråd arrangerer et årligt erfaringsudvekslingsmøde for de fem medlemmer og suppleanter af Patientinddragelsesudvalgene, som er udpeget af regionsældrerådene.
- Danske Ældreråd tilbyder at fortsætte traditionen med at facilitere et møde mellem formanden for Danske Regioner og repræsentanter fra de fem regionsældreråd.
- Danske Ældreråd tilbyder, at en medarbejder fra sekretariatet kan deltage i et møde i hvert af de fem regionsældreråd én gang årligt og eventuelt bidrage med et fagligt oplæg (primært på sundhedsområdet).