Det vil være en klar svækkelse af lokaldemokratiet, hvis ældrerådene mister den organisation, der klæder dem på til deres opgaver lokalt og er deres talerør på nationalt plan, advarer KL og Danske Ældreråd i et fælles brev til ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Brevet kommer efter, at regeringen den 30. august meddelte, at den ville fjerne Danske Ældreråds statslige driftstilskud og dermed trække tæppet væk under talerøret for landets 98 folkevalgte ældreråd, Danske Ældreråd.

Siden har regeringsforslaget mødt massiv kritik fra både ældrerådene selv, Danske Ældreråd og flere store organisationer som Ældre Sagen, Faglige Seniorer, Danske Seniorer, Alzheimerforeningen og Ergoterapeutforeningen.

Læs mere her ”Flere organisationer kritiserer regeringen for at lukke ned for Danske Ældreråd”

Nu advarer også kommunerne mod forslaget.

Vil være en klar svækkelse af lokaldemokratiet
I et fælles brev sender KL og Danske Ældreråd således en kraftig opfordring til ældreministeren om at tage forslaget af bordet.

– Uden Danske Ældreråd forringes rådenes mulighed for at være kommunalbestyrelsens rådgivere og ikke mindst de ældre borgeres talerør. Det vil være en klar svækkelse af lokaldemokratiet i en tid, hvor der mere end nogensinde er behov for stærke ældreråd, skriver KL og Danske Ældreråd.

De to organisationer kritiserer desuden regeringen for at gøre besparelsen til en del af regeringens forslag om at reducerer det statslige bureaukrati:

– Danske Ældreråd er ældrerådenes organisation, der bl.a. uddanner og vejleder de folkevalgte ældrerådsmedlemmer landet over. De klæder rådsmedlemmerne på til deres opgaver lokalt og er samtidig ældrerådenes talerør på nationalt plan.

– Der er dermed ikke tale om, at regeringen med dette forslag letter det administrative arbejde i kommunerne, tværtimod vil det svække lokaldemokratiet, herunder borgernes medindflydelse på kommunernes ældrepolitikker, lyder det fra KL og Danske Ældreråd.

KL og Danske Ældreråd påpeger endvidere, at dette sker på et kritisk tidspunkt, hvor ældrerådene skal samarbejde med kommunerne om implementeringen af en stor ældrereform, som netop lægger vægt på civilsamfundets inddragelse.

KL’s og Danske Ældreråds brev til ældreministeren kan læses her