Det har været et turbulent efterår for Danske Ældreråd og for landets 98 ældre- og seniorråd.

Først præsenterede regeringen et finanslovsudspil, der trak al driftsstøtte til Danske Ældreråd og dermed hev tæppet væk under organisationen.

Siden fulgte store protester fra landets ældreråd, Danske Ældreråd og en lang række organisationer, der alle var enige om, at det ville skade lokaldemokratiet, hvis ældrerådene mistede deres landsorganisation.

Og senest har ældreministeren som konsekvens af den store modstand fremlagt en ny finansieringsmodel, hvor man i den kommende finanslov øremærker 2,4 millioner årligt på kommunernes bloktilskud til de 98 lokale ældreråd.

Ny finansieringsmodel vækker bekymring
De fleste af jer har nok allerede hørt om modellen. Kort fortalt går den ud på, at de 2,4 millioner kroner, som tidligere gik direkte til Danske Ældreråd, nu i stedet skal fordeles via bloktilskud til de 98 kommuner. Kommunerne vil derefter skulle sende pengene videre til deres respektive ældreråd, som derefter skal sende dem til Danske Ældreråd.

Det er godt, midlerne er fundet, men det siger sig selv, at en sådan model rejser en del usikkerhed og spørgsmål.

Dialogmøder i december
Derfor afholder Danske Ældreråd i december to dialogmøder for formænd og næstformænd. Vi forventer på det tidspunkt at have en finanslovsaftale og klarhed over, hvordan den endelige model for finansiering af Danske Ældreråd ser ud, og hvordan den kan implementeres i vores organisation.

På mødet gennemgår vi regeringens løsningsmodel, og vi ser på, hvilken betydning den vil få for finansieringen af Danske Ældreråd, samt hvordan en fremtidig kontingentmodel kan se ud.

Ældrereformen på dagsordenen
På dialogmødet har vi også et andet vigtigt emne på programmet, nemlig ældrereformen, som netop er fremsat i Folketinget.

Vi dykker ned i lovforslagene til ældrereformen, ser på lovteksten og gennemgår de mest centrale dele. Vi kommer også til at drøfte, hvad der er vigtigt i implementeringen af ældrereformen lokalt, og hvilken betydning reformen vil få for ældre- og seniorrådenes arbejdsbetingelser.

Sundhedsreformen venter forude
Udover ældrereformen er der endnu en stor reform, der forventes at blive præsenteret indenfor få dage: sundhedsreformen. Denne reform har til formål at skabe bedre og mere sammenhængende sundhedstilbud til borgerne, og mange håber, at den vil imødekomme en række af de udfordringer, sundhedsvæsenet i dag står over for.

Danske Ældreråd sætter sundhedsreformen til debat – sandsynligvis kort tid efter, den bliver fremlagt. Det sker på vores sundhedspolitisk konference den 27. november. Her har vi samlet en række eksperter, der stiller skarpt på reformens initiativer, og vi spørger sundhedsvæsenets centrale aktører, om reformen er svaret på alle udfordringerne.

Inger Møller Nielsen
formand