Hvis opgaver i ældreplejen samles i store organisatoriske enheder, vil der være risiko for, at styringen og den faglige ledelse kommer for langt væk fra borgernes nærmiljø, advarer Danske Ældreråd i høringssvar.

Sundhedsstrukturkommissionen har fremlagt tre forskellige forslag til modeller for styring og organisering af sundhedsvæsenet. Danske Ældreråd er stærkt bekymret for den centralisering og det tab af lokaldemokrati, som model 1 og 2 er udtryk for, og mener, at ældreplejen skal blive i kommunerne sammen med sygeplejen.

– Vi har svært ved at se, hvordan man kan skabe en ældrepleje tæt på borgerne, hvis ældreplejen ude i de enkelte kommuner skal styres fra store organisatoriske enheder. Vi risikerer ganske enkelt, at ledelsen og styringen kommer alt for langt fra borgerens nærmiljø, siger Inger Møller Nielsen, formand, Danske Ældreråd.

– Vi er også bekymrede, hvis en større del af sundhedsområdet – som for eksempel den kommunale sygepleje og patientrettede forebyggelse – adskilles fra den lokale indsats og ikke samtænkes med ældreplejen. De to områder hænger i vores optik uløseligt sammen, tilføjer hun.

Harmonerer ikke med ældrereformen
Danske Ældreråd peger i sit høringssvar også på, at ideen om øget centralisering ikke harmonerer med, at der netop er indgået en politisk aftale om en ældrereform, hvor fokus er på at sikre mere selvbestemmelse, tillid, nærvær og inddragelse af lokalsamfundet i ældreplejen. Hvis den mission skal lykkes, er en centralisering af ældreplejen ikke den rigtige vej at gå, påpeger Danske Ældreråd.

– Ældre er meget mere end patienter. De er mennesker, som lever et liv med familie, venner, lokale fællesskaber og aktiviteter, og derfor er der brug for det lokale kendskab til at sætte ind i tide og skabe gode løsninger, understreger Inger Møller Nielsen.

Stort potentiale i kommissionens tredje model
Danske Ældreråd mener, at Sundhedsstrukturkommissionens tredje model – sammen med kommissionens seks tværgående anbefalinger – rummer potentiale for store positive forandringer af sundhedsvæsenet.

Vurderingen er, at man inden for rammerne af model 3 vil kunne styrke det nære sundhedsvæsen og sikre øget sammenhæng i borgernes forløb, uden at man fjerner ældreplejen fra kommunerne og svækker lokaldemokratiet.

Danske Ældreråd deler i den forbindelse kommissionens vurdering af, at der ikke mindst i model 3 vil være behov for en meget stærkere statslig styring af kvaliteten i det nære sundhedsvæsen og herunder forpligtende krav om tværkommunale samarbejder.

Nationale, forpligtende kvalitetskrav til det nære sundhedsvæsen kan bidrage til at øge kvaliteten og sikre mere livskvalitet, sundhed og velvære for ældre mennesker. De kan også bidrage til, at kvaliteten er ensartet og kendt for de øvrige dele af sundhedsvæsenet, der er afhængig af at kunne henvise til indsatser i kommuner og almen praksis.

Læs mere i Danske Ældrerådsråds høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionens afrapportering