Danske Ældreråd stod til at lukke, da regeringen den 30. august præsenterede et finanslovsforslag, hvor Danske Ældreråd mistede hele sit statslige driftstilskud. Nu har ældreminister Mette Kierkgaard (M) lyttet til kritikken og fundet en løsning, der ser ud til at redde Danske Ældreråd.
Den 30. august meddelte regeringen, at den som led i sit arbejde med at spare 1.000 statslige årsværk ville fjerne Danske Ældreråds statslige driftstilskud og dermed trække tæppet væk under talerøret for landets 98 folkevalgte ældreråd, Danske Ældreråd.
Siden da har regeringsforslaget mødt massiv kritik fra både ældrerådene selv, Danske Ældreråd og flere store organisationer. Kritikken har blandt andet været, at Danske Ældreråd ikke er en statslig myndighed, og at beslutningen vil skade lokaldemokratiet.
Nu har ældreministeren præsenteret en ny finansieringsmodel, som betyder, at de 2,4 millioner kroner, som Danske Ældreråd i dag modtager i driftstilskud fra staten, fremover vil blive udbetalt til kommunerne via bloktilskuddet. Derefter skal pengene prioriteres til ældrerådene lokalt og videregives til Danske Ældreråd.
– Vi er glade for, at der er blevet lyttet og fundet en løsning. Vi vil nu kigge nærmere på fordelingen af midlerne og er naturligvis optaget af, at pengene reelt kommer ud til ældrerådene og fortsat kan gå til finansiering af Danske Ældreråd, siger Inger Møller Nielsen, formand for Danske Ældreråd.
Hun tilføjer:
– Vi har fået at vide, at pengene vil blive fulgt af en klar politisk tilkendegivelse af, at de skal gå til ældrerådenes kontingentbetaling til Danske Ældreråd.
Opdateret 14. oktober 2024