Danske Ældreråd glæder sig over, at regeringen med sit reformudspil vil investere massivt i det nære sundhedsvæsen og iværksætte en række initiativer, der skal sikre en højere og mere ensartet kvalitet på tværs af landet. Dog er Danske Ældreråd bekymret for, at der kan opstå nye snitfladeproblematikker, når akutplejen adskilles fra den almene sygepleje.

Danske Ældreråd mener, at regeringens nye reformudspil er et ambitiøst og nødvendigt skridt for at forbedre sundhedsvæsenet i Danmark. Reformen lægger op til væsentlige forbedringer inden for flere områder.

– Vi hæfter os blandt andet ved, at der laves en national sundhedsplan, som skal sætte overordnet retning for udviklingen i sundhedsvæsenet. Vi hæfter os også ved, at der skabes nogle klare rammer for de midlertidige pladser, og at de skrives ind i sundhedsloven, ligesom der stilles nationale krav til kvaliteten, og det vil ikke længere være muligt at opkræve egenbetaling. Alt sammen er positivt, siger Trine Toftgaard Lund, direktør, Danske Ældreråd.

Risiko for nye snitfladeproblematikker
Danske Ældreråd er også tilfreds med, at ældreplejen og den almene sygepleje forbliver i kommunerne, hvilket sikrer, at plejen fortsat er tæt på borgerne.

– De to opgaver hænger uløseligt sammen, hvis de skal kunne varetages fleksibelt af de faste teams i kommunerne. Det er meget essentielt, understreger Trine Toftgaard Lund.

Hun peger dog samtidig på, at Danske Ældreråd har bekymringer vedrørende forslaget om at udskille akutsygeplejen fra den almene sygepleje og flytte ansvaret til regionerne.

– Vi frygter, at det kan skabe nye snitfladeproblematikker. Mange ældre modtager almindelig sygepleje i deres hjem eller på plejehjem, og vi vil være særligt opmærksomme på, hvordan overgangen håndteres, når deres tilstand pludselig forværres, og behovet for akutsygepleje opstår. Det er en kompleks udfordring, der efterlader en række spørgsmål, og vi ser frem til at nærlæse reformudspillet og dykke mere ned i disse forhold, slutter Trine Toftgaard Lund.