Danske Ældreråd glæder sig over den netop indgåede politiske aftale om en sundhedsreform, som indebærer betydelige investeringer i det nære sundhedsvæsen og en række initiativer, der skal sikre højere og mere ensartet kvalitet på tværs af landet.
– Vi mener, at sundhedsreformen er et ambitiøst og nødvendigt skridt for at forbedre sundhedsvæsenet i Danmark. Reformen lægger op til væsentlige forbedringer inden for flere områder, fortæller Inger Møller Nielsen, formand, Danske Ældreråd.
Hun hilser det blandt andet velkomment, at der skal laves en national sundhedsplan, som skal sætte strategisk retning for udviklingen i sundhedsvæsenet. En plan, der også kan sikre en bedre fordeling af ressourcerne i sundhedsvæsenet og styrke det almene sundhedsvæsen tæt på borgerne.
Endelig klare rammer for midlertidige pladser
Danske Ældreråd hæfter sig også ved, at der skabes nogle klare rammer for de midlertidige pladser til borgere, der har behov for en sundhedsfaglig indsats.
Pladserne samles under sundhedsloven, og der stilles nationale krav til kvaliteten og sikres lægedækning, ligesom det vil ikke længere være muligt at opkræve egenbetaling på pladserne.
– Alt sammen er meget positivt, og noget som Danske Ældreråd har efterlyst i lang tid, siger Inger Møller Nielsen.
Bekymring for nye snitflader
Danske Ældreråd er også tilfreds med, at ældreplejen og den almene sygepleje forbliver i kommunerne, eftersom de to opgaver hænger uløseligt sammen.
En samlet varetagelse udgør en forudsætning for, at den almene sygepleje kan blive en integreret del i fremtidens helhedspleje. Men udskillelsen af akutsygeplejen fra den almene sygepleje og flytning af ansvaret til regionerne, bekymrer Danske Ældreråd.
– Vi frygter, at det kan føre til nye snitflader og et brud på den faglige kontinuitet. Mange ældre modtager almindelig sygepleje i deres hjem eller på plejehjem, og vi vil nøje følge, hvordan overgangen håndteres når tilstanden pludselig forværres, og der opstår behov for akutsygepleje. Det er vigtigt, at der forbliver en meget tæt kontakt mellem den almene og akutte sygepleje, så borgerne ikke falder mellem to stole, understreger Inger Møller Nielsen.
Sundhedsrådene må ikke strande til i magtkampe
De nye sundhedsråd spiller en central rolle i omstillingen til et mere nært sundhedsvæsen. Deres opgave bliver at vende sygehusene udad, udvikle nære sundhedstilbud i deres geografiske områder og blandt andet vedtage en nærsundhedsplan. For at skabe et sundhedsvæsen, der er både nært og sammenhængende, er det afgørende, at sundhedsrådene lykkes med at gennemføre de nødvendige forandringer.
– Det er vigtigt, at arbejdet ikke ender i sektorpolitiske magtkampe, men at sundhedsrådene fokuserer på de konkrete forbedringer for borgerne i nærområdet, påpeger Inger Møller Nielsen.
Styrk borgerinddragelsen
Det fremgår af aftaleteksten, at patienter og pårørendes viden og perspektiver er centrale for udviklingen af sundhedsvæsenet. I hver region etableres et patient- og pårørendeudvalg med karakter af et kontaktudvalg, som skal understøtte systematisk inddragelse af patienternes og pårørendes perspektiver.
De nye sundhedsråd skal høre det regionale patient- og pårørendeudvalg eller relevante lokale patient- pårørendeorganisationer i forbindelse med nærsundhedsplanen og tilsvarende større planlægningsmæssige beslutninger
Danske Ældreråd mener, at det er oplagt, at landet 98 folkevalgte ældreråd i kommunerne involveres systematisk og høres i sundhedsrådenes arbejde.
– Ældrerådene repræsenterer den del af befolkningen, der har størst behov for tilbud i sundhedsvæsenet, og de har stor viden om de kommunale indsatser. Ældrerådene kan dermed blive stærke bindeled mellem sundheds- og ældreområdet og bidrage til at skabe større sammenhæng i de indsatser, der går på tværs af sundhedslov og ny ældrelov, fortæller Inger Møller Nielsen.
Vigtigt at bevare attraktivt fagligt miljø
Et andet område som Danske Ældreråd nøje vil følge, er hvordan reformen vil påvirke kommunernes mulighed for at rekruttere sundhedspersonale til den almene sygepleje, når ansvaret for den specialiserede akutsygepleje overgår til regionerne. Det er vigtigt, at der fortsat er et attraktivt fagligt miljø for det tilbageværende sundhedspersonale i kommunerne, mener Danske Ældreråd.
Danske Ældreråd mener desuden, at kommuner, som i dag driver akutsygepleje af høj kvalitet, bør have mulighed for fortsat at varetage opgaven lokalt, tæt på borgerne.
– Vi må ikke ødelægge noget, som fungerer godt. Og derfor er vi glade for, at det af aftalen fremgår, at sundhedsrådene kan beslutte af fastholde et kommunalt driftsansvar for de her opgaver, siger Inger Møller Nielsen.
Bifalder ny folkesundhedslov
Danske Ældreråd bifalder desuden indførelsen af en folkesundhedslov, som skal forpligte kommunerne til at arbejde systematisk med at styrke folkesundheden og mindske ulighed i sundhed.
– Det har længe været en mærkesag for os, at der investeres mere i forebyggelse. Der er brug for bedre rammer og vilkår, der fremmer et godt helbred både fysisk og psykisk, hvilket helt klart også er medvirkende til større livskvalitet, og det er vigtigt, at også den ældre del af befolkningen tænkes ind, siger Inger Møller Nielsen.
Vigtigt at den palliative indsats er med
Danske Ældreråd finder det også positivt, at aftalen vil forbedre den palliative indsats. Det var ikke med i regeringens reformudspil, men nu lægges der op til at udarbejde nationale tværgående kvalitetsstandarder, der skal sikre mere tid til palliation og øge kompetencerne.
– Når man er ramt af svær sygdom, og livet nærmer sig sin afslutning, er det vigtigt, at det kan ske på en tryg, omsorgsfuld og værdig måde og – om muligt – i den enkeltes nærmiljø. Vi hilser det derfor meget velkommen, at reformen lægger op til at forbedre den palliative indsats, fortæller Inger Møller Nielsen.