Her ved årets afslutning er det tid til at rette blikket mod det, der venter os i 2025. Men før vi kigger fremad, vil jeg udtrykke en stor tak til alle ældre- og seniorråd rundt om i landet.

Tak for jeres indsats og opbakning
Der er ingen tvivl om, at jeres store opbakning til Danske Ældreråd har været afgørende for, at ældreministerens beslutning om at trække al driftsstøtte til Danske Ældreråd er blevet ændret, så midlerne nu sendes ud til landets ældre- og seniorråd, så I kan sikre Danske Ældreråds fortsatte eksistens.

Men som vi drøftede for nylig på vores to dialogmøder, er det også en løsning, der kræver, at vi står sammen.

Derfor har Danske Ældreråd indkaldt til et ekstraordinært repræsentantskabsmøde, hvor I skal tage stilling til en ny kontingentmodel. Dette skal sikre, at landets ældre- og seniorråd fortsat har en landsorganisation, der kan understøtte deres arbejde lokalt og bære deres synspunkter ind på den landspolitiske scene.

Jeg håber på bred opbakning til den model, vi skal stemme om, så vi alle kan fokusere kræfterne på de store opgaver, der venter i 2025.

Implementering af ældreloven
En af de helt store opgaver bliver at få implementeret ældreloven i kommunerne. Danske Ældreråd ser ikke mindst frem til at følge, hvordan lovens helhedstænkning omsættes til praksis.

Grundlæggende er vi enige i principperne bag helhedsplejen: Hjælpen skal hænge sammen og tage udgangspunkt i den ældres samlede livssituation. Der skal være en højere grad af tværfaglighed, og borgeren skal selv kunne bestemme og have løbende indflydelse.

Noget vi skal holde øje med er indholdet af de sammenhængende og rummelige pleje- og omsorgsforløb, som hjælpen skal gives i. Danske Ældreråd vil blandt andet arbejde for, at der sikres fuld gennemsigtighed i forløbene, så borgere og andre aktører kan få indblik i de kommunale beslutninger og prioriteringer på området.

Fokus på forebyggelse
Noget andet, vi kommer til at følge tæt er forebyggelse. Kommunerne får meget stor frihed til selv at indrette forebyggelsesindsatsen. De er underlagt en generel forpligtelse til at yde en forebyggende indsat over for ældre, men der er total metodefrihed. Danske Ældreråd mener, at det er afgørende, at loven ikke fører til, at kommunerne nedprioriterer forebyggelsen. Det har vi ganske enkelt ikke råd til som samfund, og det er noget, vi vil følge.

Civilsamfundets rolle
Et tredje område, som bliver interessant at følge, er inddragelse af civilsamfundet. Det er en bærende værdi, at ældreloven skal understøtte et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund. Hvordan dette konkret skal ske, er dog ikke fastlagt i loven, og det skal derfor udvikles lokalt.

Her får ældre- og seniorråd en vigtig opgave som samarbejdspartner for kommunerne og som bindeled til civilsamfundet.

Ældrerådsvalg i efteråret
Efteråret 2025 afholdes der ældrerådsvalg i de fleste kommuner. Også det bliver en stor opgave, men også en stor mulighed for at sætte fokus på de dagsordener, der optager os.

Der er således ingen tvivl om, at 2025 bliver et spændende og udfordrende år, hvor vi sammen skal løfte vigtige opgaver og gribe de muligheder, der ligger foran os.

Tak for jeres indsats og dedikation. Jeg ser – sammen med resten af bestyrelsen og sekretariatet – frem til det fortsatte samarbejde og til at gøre en forskel sammen.

Inger Møller Nielsen
formand