Det er vigtigt for udviklingen af det lokale arbejde, at der eksisterer en national infrastruktur, som kan koordinere, vidensdele og samle erfaringer på tværs af kommuner, understreger forsker i civilsamfund og frivillighed.
Helle Hygum Espersen, der er chefanalytiker hos Vive og forsker i civilsamfund og frivillighed, fortæller i en podcast på kommunen.dk om, hvorfor det er vigtigt med en landsorganisation som Danske Ældreråd, og hvad det kan have af konsekvenser, hvis ældrerådene mister deres fælles talerør.
Helle Hygum Espersen understreger, at det er essentielt for udviklingen af lokale initiativer og projekter, at der eksisterer en national organisation, som kan fungere som sparringspartner og talerør for ældrerådene:
– Det er konstruktivt og udviklende for de lokale initiativer og projekter, at der er en national infrastruktur, som kan støtte op om det lokale arbejde, som kan samle erfaringer, som kan videndele, og som kan påvirke på et nationalt niveau. Så det er rigtig vigtigt i forhold til at udvikle det lokale arbejde, at man har en landsorganisation, som kan koordinere arbejdet og sørge for videndeling på tværs, fortæller Helle Hygum Espersen.
Helle Hygum Espersen er ikke i tvivl om, at det bliver meget sværere for ældrerådene, hvis de mister deres landsorganisation.
– Det vil være en forringelse af deres mulighed for at udfylde deres rolle, det er der slet ingen tvivl om, fordi de vil mangle sparringen, og fordi de vil komme til at mangle den nationale stemme i forhold til de interesser og værdier, som de skal repræsentere ind i processerne i kommunerne.
Hun tilføjer:
– Vi har en meget stor tradition i Danmark og i de nordiske lande for, at vi involverer interessenter, når der bliver taget politiske beslutninger. Så det er klart, at hvis ældrerådene mister sin nationale stemme, så bliver de ikke hørt i alle de her processer.
Læs også:
Fælles opråb fra ældreråd til ældreministeren: Vi har brug for Danske Ældreråd