Skal ansvaret for ældreplejen fjernes fra kommunerne og placeres under en central myndighed? Det er et spørgsmål, som i disse dage diskuteres heftigt, og som regeringen skal tage stilling til, når den inden længe præsenterer sit udspil til sundhedsreform.

Danske Ældreråds holdning er klokkeklar. Vi mener, at ledelsen og styringen kommer alt for langt fra borgerens nærmiljø, hvis man lægger ansvaret for ældreplejen ind under en central sundhedsmyndighed.

I vores høringssvar til Sundhedskommissionens afrapportering (som du kan læse mere om i dette nyhedsbrev), advarer vi derfor kraftigt mod at fjerne ældreplejen fra kommunerne.

En ældrepleje tæt på borgeren harmonerer ikke med centralisering
Vi har ganske enkelt svært ved at se, hvordan man kan skabe en ældrepleje tæt på borgerne, hvis ældreplejen skal styres fra store organisatoriske enheder.

Vi mener heller ikke, at centralisering harmonerer med i visionerne i den nyligt indgåede aftale om en ældrereform, hvor fokus netop er på mere selvbestemmelse, nærvær og inddragelse af lokalsamfundet i ældreplejen.

Og ikke mindst så frygter vi, at hvis man lægger ansvaret for ældreplejen over i en stor sundhedsorganisation, så mister vi blikket for, at ældre er meget mere end patienter. De er mennesker, der også lever et liv med familie, venner, lokale fællesskaber og aktiviteter.

Læs også: Danske Ældreråd vil beholde ældreplejen i kommunerne: ”Det er jo ikke alle ældre borgere, der er patienter”, Danske Kommuner, 14. august”

Nødvendigt med det lokale kendskab
Danske Ældreråd mener, at vi har brug for det lokale kendskab til at skabe gode løsninger og sætte ind i tide.

Vi er helt enige med KL’s formand Martin Damm, når han til bladet Danske Kommuner siger:Selvom man har nogle skavanker, har man ret til et liv, hvor man ikke kun er patient. At lægge ét perspektiv ned over alle ældre danskere er jo helt vildt, og det vil være helt skørt at proppe ældrepleje og plejehjem over i en fjerntliggende sundhedsregion […] Det, man har i dag, hvor plejehjem og hjemmepleje er en del af lokalområdet, og hvor der er masser af samarbejde med frivillige og på tværs af lokalsamfundet, vil forsvinde”.

Danske Ældreråd ønsker i lighed med alle andre selvfølgelig, at vi får løst de store problemer, der er med manglende sammenhæng for borgerne, men vi tror ikke, at problemerne løser sig ved at samle ældre- og sundhedsområdet i store organisatoriske enheder.

Vi mener, at der inden for rammene af den nuværende organisering – og med Sundhedsstrukturkommissionens seks tværgående anbefalinger – er potentiale for store og positive forandringer af sundhedsvæsenet. Og vel og mærke forandringer, som bevare ældreplejen tæt på borgerne.

Derfor støtter vi Sundhedsstrukturkommissionens anbefaling om, at der i fremtiden skal være stærke nationale kvalitetskrav til indsatsen i det nære sundhedsvæsen, og at kvalitetskravene skal kunne gå på tværs af sektorer, give bedre mulighed for at stille krav om tværkommunal opgaveløsning og kombineres med økonomiske incitamenter.

Inger Møller Nielsen
formand