Landets 98 folkevalgte ældreråd kan blive et vigtigt bindeled mellem sundheds- og ældreområdet. Men det kræver, at ældrerådene i kommunerne involveres systematisk og høres i forhold til arbejdet i de 17 nye sundhedsråd, mener Danske Ældreråd.
Regeringen lægger op til, at sundhedsklyngerne nedlægges, og at der i stedet etableres 17 nye sundhedsråd, som skal bringe sundhedsvæsenet tættere på borgerne. I den forbindelse skal der etableres nye strukturer for systematisk borgerinddragelse i udviklingen af det nære sundhedsvæsen.
Har stor viden og erfaring
Dette er baggrunden for, at Danske Ældreråd netop har henvendt sig til KL, Danske Regioner og sundhedsministeren med en opfordring til, at de folkevalgte ældreråd i kommunerne involveres systematisk og høres i sundhedsrådenes arbejde.
Vurderingen er, at da ældrerådene har omfattende erfaring og indsigt i både de kommunale sundhedstilbud og i ældreområdet, kan ældrerådene levere et væsentligt bidrag til at styrke sammenhængen i indsatserne på tværs af sundheds- og ældreområdet.
– Ældrerådene repræsenterer den del af befolkningen, der har størst behov for tilbud i sundhedsvæsenet, og de har stor viden om de kommunale indsatser. Ældrerådene kan dermed blive stærke bindeled mellem sundheds- og ældreområdet og bidrage til at skabe større sammenhæng i de indsatser, der går på tværs af sundhedslov og ny ældrelov, siger Inger Møller Nielsen, formand, Danske Ældreråd.
Danske Ældreråd understreger i henvendelsen, at borgerinddragelse er et afgørende område i den kommende sundhedsreform. Og, at det er vigtigt, at ældre mennesker og brugere af sundhedsvæsenet bidrager med vigtig viden og erfaringer, når der skal skabes forandringer på området.
Konkret anbefaler Danske Ældreråd:
- At borgerinddragelsen knyttet til de 17 nye sundhedsråd har et geografisk ophæng og dermed viden om sundhedstilbud i det område, som sundhedsrådene får ansvar for.
- At repræsentanter for ældrerådene i de kommuner, som sundhedsrådene kommer til at dække, inddrages systematisk i sundhedsrådenes arbejde. Det indebærer blandt andet:
• At ældrerådenes repræsentanter sikres en formel høringsret i forhold til sundhedsrådenes planer og indsatser.
• At ældrerådenes repræsentanter deltager i en løbende dialog med politikerne i sundhedsrådene.
- At hvis regeringen fastholder, at borgerinddragelsen knyttet til sundhedsrådene skal forankres i de regionale patientinddragelsesudvalg, så er det vigtigt, at der sikres et geografisk ophæng i repræsentationen, og at ældrerådene ligesom i dag inddrages på lige fod med repræsentanter fra patientforeninger og pårørendeorganisationer.
Læs Danske Ældreråds henvendelse til KL, Danske Regioner og sundhedsministeren her