Se har eksempler på sager, der i januar har optaget ældreråd rundt omkring i landet.

Ældrerådet i Frederikshavn kan ikke få armene ned
– Det er så godt det her. De ældre får lidt mere opmærksomhed, end de er vant til, fordi det faste personale altid har travlt. Og de unge får en chance for at lære ældre mennesker at kende, og på den måde lærer de unge for eksempel at lytte. Samtidig tror jeg, at de unge har godt af at se, hvordan det er at blive gammel. Det her er en god ordning for alle parter, siger Hanne Andersen, formand for Ældrerådet i Frederikshavn Kommune til Nordjyske Stiftstidende i forbindelse med, at Frederikshavn Kommune opretter fritidsjob til unge mellem 13 og 17 år på kommunes plejecentre. Opgaven for de unge bliver at spille spil, snakke, gå tur, læse højt og i det hele taget sprede hygge om de ældre.

Tanken med projektet er også, at man ved at få flere til at prøve at arbejde inden for ældreområdet, kan få flere til at vælge en uddannelse på området.

Læs historien her


Ældrerådet i Kolding Kommune protesterer mod afskaffelse af følgeskab
Et politisk flertal i Kolding Kommune har i forbindelse med budgetforliget besluttet at spare, så hjemmehjælpen ikke længere må følge ældre til og fra et kommunalt cafeteria, så de kan spise deres varme middagsmad sammen med andre ældre. Beslutningen betyder, at ydelsen om følgeskab bortfalder.

Formand for Ældrerådet i Kolding, Henry Clausen, siger til Jyske Vestkysten: – Det er første gang i de ti år, jeg har siddet i ældrerådet, at vi ikke godkender kvalitetsstandarderne. Det er fordi, besparelserne er helt uacceptable, og set med mine øjne, så er bortfald af følgeskab den besparelse, der rammer hårdest. De ældre er bange, og det er forståeligt. For følgeskab ud af lejligheden og ned til det kommunale cafeteria betyder meget for at undgå ensomhed. Det rimer ikke med, at kommunen har meldt ud, at den vil forsøge at bekæmpe ensomhed blandt ældre. Vi vil løbende følge med i sagen.

Læs mere i Jyske Vestkysten


Ældrerådet i København
kritiserer afskaffelse af mimrekortet
– Ældre københavnere risikerer at opleve store prisstigninger med DOT’s varslede ændringer for pensionisttaksterne herunder også afskaffelse af mimrekortet. Vi frygter, at de store prisstigninger kan medføre, at nogle ældre begynder at rejse mindre.  Vi ved, at ensomhed i forvejen er et udbredt problem blandt nogle ældre, og det her tiltag er absolut ikke med til at mindske risikoen.

Det var nogle af budskaberne, som Kirsten Nissen, formand for Ældrerådet i Københavns Kommune, fremførte i forbindelse med, at trafikselskabet DOT fremlagde deres planer om at afskaffe mimrekortet.  Planer, der efter heftig kritik fra blandt andre Ældrerådet i København, er taget af bordet. I stedet vil trafikselskabet forsøge at finde en anden løsning.

Læs mere på blandt andet Altinget


Seniorrådsformand: Rudersdals borgmester lever i 30ernes Korsbæk
En kontroversiel udmelding fra Rudersdals Borgmester om, at ”Ansvaret for at tage sig af de ældre og plejekrævende skal tilbage til familie og pårørende”, har fået formanden for Rudersdals Seniorråd til tasterne.

I et debatindlæg i Berlingske skriver seniorrådsformand Ib Hedegaard Sørensen: – Borgmesteren overser tilsyneladende, at helt almindelige familier har en hverdag med børn i institutioner og ofte krævende jobs. Den hverdag indeholder ikke tid til regelmæssig omsorg for ældre familiemedlemmer med indkøb, madlavning, tøjvask, rengøring og personlig hygiejne. Den indeholder måske tid til besøg og nærvær af og til.

Læs debatten i Berlingske


Publiceret den 31. januar 2020